Het nieuwe burgeren? Dat doen burgers die de handen in elkaar slaan om samen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Soms met een bestuur of andere organisaties als partner, vaker wars van alle bestaande instituties. Lokale overheden maken van hun kant werk van burgerparticipatie en zoeken manieren om ruimte te creëren voor deze initiatieven. Met wisselend succes, met vallen en opstaan.
Wat kunnen lokale besturen ondernemen om een rijke voedingsbodem voor burgerinitiatieven te laten ontstaan? En hoe kunnen ze die initiatieven laten bloeien? Dàt is de centrale vraag van ons inspiratiemoment op dinsdag 22 september in Hal 5 in Kessel-Lo.
Ben je ambtenaar of mandataris op lokaal niveau? Zoek je als sociaal-cultureel werker aansluiting bij nieuwe dynamieken in de lokale samenleving? Of vind je de relatie tussen lokale besturen en burgerinitiatieven gewoon onwijs interessant? Dan is dit inspiratiemoment, georganiseerd door Socius, echt iets voor jou.
PROGRAMMA
Welkomstwoord door Mohamed Ridouani, burgemeester van de stad Leuven.
Take 1: Elke Plovie, verbonden aan de UCLL, onderzocht de voorbije jaren heel wat burgerinitiatieven. Zij neemt ons mee in wie die ondernemende burger schijnbaar is en hoe die kijkt naar de relatie met de omgeving.
Take 2: We zijn niet zomaar te gast in Hal 5. Erik Béatse, één van de voortrekkers van dit door burgers gedreven collectief, vertelt wat er zo uniek is aan Hal 5. Hij gaat in op welke opportuniteiten en drempels zij vanuit de praktijk mogen ervaren in hun samenwerking met de stad Leuven.
Take 3: Met één been in het bestuur en het andere tussen burgers? In een duo-interview reflecteren Igor Geubbelmans (ex-afdelingshoofd Vrije Tijd voor de gemeente Balen) en Geert Laarmans (dorpsconsulent bij de stad Mechelen voor Battel en Leest) over de verschillende petten en rollen die je als ambtenaar kan of moet opnemen om het initiatief van burgers te versterken.
Take 4: De instrumenten buurtbudget en tijdelijke bestemming als hefboom voor initiatief? Christa Truyen van Vormingplus Kempen (buurtbudget Arendonk), Annelies Van der Donckt (projectleider stadsontwikkeling in Vilvoorde en verantwoordelijke voor de Asiat-site) en Barbara Gatz (stadsmaker op de Asiat-site) delen hun ervaringen.
Take 5: Take five minutes … Gie Van den Eeckhaut van Socius presenteert een kader om doen en denken aan af te toetsen. Voer voor discussie waar Socius de reflecties van een onderzoeker, een burger, een ambtenaar en schepen Katleen Vantyghem op loslaat.