Pulse Transitienetwerk

Transitienetwerk voor Cultuur, Jeugd & Media


Pulse Transitienetwerk gelooft dat cultuur een motor kan zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Het verbindt een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur- jeugd en mediasector die experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel.

Pulse organiseert elk jaar een trefdag rond een specifiek thema dat gelinkt is aan een duurzame toekomst.

Pulse is een netwerk dat van onderuit gegroeid is – opgericht in 2010 door verschillende spelers in de Vlaamse cultuursector die al langere tijd werkten rond duurzaamheid in kunst en cultuur. Sinds 2013 ontvingen ze hiervoor financiële steun van de Vlaamse Minister van Cultuur die het belang van cultuur in transitie naar een duurzame toekomst ook erkent.

Pulse organiseert elk jaar een trefdag rond een specifiek thema dat gelinkt is aan een duurzame toekomst. Een dag waar het uitwisselen van inspirerende praktijken en expertise centraal staat en voer vormt voor discussie en experiment in de culturele sector. Vanaf 2021 is dit een dag uitsluitend voor Pulsegenoten.

Daarnaast organiseert Pulse praktijksafari's. Tijdens zo'n praktijksafari gaat een kleine groep mensen op bezoek bij initiatieven en organisaties binnen het netwerk waar de deelnemers in gesprek gaan met de mensen achter deze projecten om zo een verdiepende uitwisseling mogelijk te maken.

Missie

Pulse verbindt, informeert en sensibiliseert de brede Vlaamse cultuur-, jeugd- en mediasector om via experimenten, kennisuitwisseling en verbeelding – samen met andere maatschappelijke actoren – transversaal mee te bouwen aan een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving.

Historiek


In februari 2013 ging Pulse transitienetwerk officieel van start.

Pulse komt tegemoet aan de eerdere oproep van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege om met de kunst-, erfgoed en sociaal-culturele sectoren een rol te spelen in het beantwoorden van de ecologische uitdagingen. De minister formuleerde deze doelstelling in haar beleidsnota Cultuur 2009-2014.

In een visietekst gaf het Atelier Ecocultuur in 2010 (Cultuurforum) een antwoord op deze oproep. Het Atelier Ecocultuur kende deelnemers uit verschillende hoeken (BAM, Departement CJSM, Kaaitheater, VTi, Natuurpunt, Rosas, Netwerk Vlaanderen, Vredeseilanden en KHLeuven).

De reflectie- en actiedag ‘Van denken naar doen’ (Leuven november 2011) bracht heel wat mensen bij elkaar die willen werken rond de thema’s cultuur, ecologie en transitie. Die positieve energie werd gebruikt om het Transitienetwerk Cultuur te verankeren.

In februari 2013 ging het Transitienetwerk Cultuur officieel van start.

Eind 2015 werd het engagement van de cultuursector en Pulse nog eens scherp gesteld met een Open Klimaatbrief aan de bevoegde Ministers voor Milieu in het licht van de 21e Klimaattop in Parijs.

In het voorjaar van 2016 schreven we een hernieuwde visietekst Cultuur als motor voor transitie binnen de huidige context van cultuur en transitiebeleid vandaag, en werkten we samen met de cultuur-, jeugd- en mediasector aan het Beleidsadvies Cultuur en Transitie 2016. Beide werden overhandigd aan minister Sven Gatz naar aanleiding van de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering. Vanaf 2017 gaat Pulse niet alleen met Cultuur aan de slag gaan om te werken aan de transitie naar een rechtvaardige en duurzame samenleving, maar dus ook met Jeugd en Media.

 

Bestuur


Pulse Transitienetwerk is een vzw.

Het bestuur bestaat uit volgende leden:

Sigrid Bosmans
Marieke De Munck
Fred Dhont
Peter Jolling
Kathleen Melis
Jorijn Neyrinck
Alexander Vander Stichele
Tim Wagendorp
Mathijs Wouters
Jan Wyckaert, voorzitter

Benieuwd wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze zich engageren voor Pulse?

 

Team


Het Pulseteam bestaat uit volgende medewerkers:

Pieter Delafortrie
Finn Van Dinter
Jolan Huygens

Vragen, problemen, opmerkingen, suggesties? Contacteer ons.

Geen Pulse zonder deze topvrijwilligers:

Nicky van Kerrebroeck
Ester De Doncker
Kim Garré
Mona Fias
Heleen De Grande
Kyria Van Gasse
Renate Coen
Ella Oelbrandt
Aïsha Van Roy
Julie Desendere
Martine Van Riel
Silke De Schoenmacker
Bart Verhaeghe
Jinte Frederix

Interesse om vrijwilliger te worden? Contacteer Jolan voor meer info.

Wil je graag lid worden van het netwerk?

 
 

MVO Beleid


Ook voor de interne werking probeert Pulse Transitienetwerk op de meest duurzame manier te werken. Het MVO beleid is daar een eerste stap toe, en wordt regelmatig aangepast op basis van nieuwe inzichten en maatschappelijke evoluties.