Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
Verandering is een engagement van mensen. Zij geven zin en richting aan de toekomst. In zeventien cases trachten zeventien mensen met een betekenisvol verhaal (een of meerdere) doelstelling(en) te vatten. Het kader is het brede artistieke, sociaal-culturele en erfgoedveld. Omdat cultuur betekenisgever en veranderaar is.
“Zeventien doelen, zeventien mensen zeggen waar het voor hen om ging.”
Momenteel wordt dit overzicht niet meer aangevuld. We zijn in blijde verwachting van een nieuwe databank die inspirerende verhalen, goede praktijken en handige instrumenten voor en door het netwerk bundelt. Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.
Een betere wereld voor iedereen: dat is waar de Verenigde Naties zich voor inzet. Die missie werd in 2015 hertaald in 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs).
Circusartiesten, -docenten en leden van de Palestinian Circus School (Westbank) en Circus Zonder Handen (Brussel) wisselden hun expertise uit over het samenwerken met kwetsbare jongeren.
In de docufictiefilm The Making of Justice (2017) werken zeven gedetineerden samen met kunstenaar Sarah Vanhee (1980) aan het scenario voor een misdaadfilm.
Wervel bracht in een brochure, Bomen Voor Veerkracht, 17 pioniers agroforestry samen. De opgebouwde ervaringen en innovaties mondden uit in een rijke bron van inspiratie: (Engelstalig) 10 fiches goede praktijken en 46 innovatiefiches.
Mei Plasticvrij is een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu.
Climaxi is een organisatie voor het klimaat en voor sociale rechtvaardigheid.
Onbetaalbaar is een creatieve werkplaats en een denktank die projecten rond afgedankte materialen bedenkt, en streeft naar een ‘materialisme met emotie’.
OpgewekTienen is een brede, open en onafhankelijke burgerbeweging met ongeveer 150 vrijwilligers. Er is bijzondere aandacht voor de verbindende kracht van erfgoed in een lokale gemeenschap.
Elly Van Eeghem werkt als multidisciplinair kunstenaar vaak vanuit specifieke stadscontexten. Haar artistieke praktijk laat zich vaak inspireren door de sociale betekenissen die een ruimte vormgeven, zoals het huidige gebruik of de verborgen geschiedenis van een plek
4AD is een muziekclub die werd opgericht in 1988. Het was meteen de ambitie om zorgzaam om te gaan met de ecologische voetafdruk.
LETS (Local Exchange and Trading System) is een wereldwijd verspreide vorm van eigentijdse, lokale ruilhandel. Stefaan zou het niet meer willen missen, het Letsen. Het leidt tot meer sociale contacten en straalt een positief beeld uit.
Buck is een fictiereeks met een e-mission. De productie leverde inspanningen op het vlak van energie-, afval- en CO2-reductie.
Robinetto is een sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen.
DOEK neemt textiel als uitgangspunt om een innovatief én ambachtelijk platform te vormen dat duurzame artistieke en sociaal-design concepten creëert
Het project ‘Luisterogen’ zorgt ervoor dat anderstaligen op een totaal andere manier en in een andere context hun Nederlands kunnen oefenen.
Kleine documenten, grote verhalen’ is een project rond letterkundig erfgoed en psychisch welzijn.
Kempense Ovenschotels is een project met kleine, rondreizende bakoventjes die traditioneel met hout worden gestookt.
Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen.