Deze activiteit wordt georganiseerd door Broederlijk Delen.
Met de Donuteconomie van de hoop: een revolutie? organiseren Broederlijk Delen, de Leerstoel Economie van de Hoop en UCSIA een reeks van drie webinars waarin we de thema's in de documentaire De 25%-revolutie verkennen. We nemen de grondstoffen- en voedselproblematiek als voorbeelden van hoe we realistisch tot een andere en duurzame economie en samenleving kunnen komen. In het afsluitende webinar zetten we alles op een rij. Brengt de Donuteconomie werkelijk hoop? Is er feitelijk sprake van een stille revolutie?
Sessie 2 – Agro-ecologie: de natuur als bondgenoot?
Onze huidige manier om voedsel te produceren put gronden uit, brengt boeren in de problemen, en is nefast voor milieu en klimaat. Nochtans bestaat er een werkbaar alternatief, de agro-ecologie, nauw verwant met biologische landbouw. We laten er u kennis mee maken aan de hand van een fragment uit de documentaire De 25%-revolutie. Ondernemer Stijn Van Hoestenberghe (Omegabaars), professor Barbara Van Dyck (Coventry University), Suzy Serneels (Broederlijk Delen) en een student van de UAntwerpen gaan met elkaar en met u in dialoog. Martha Claeys van de UAntwerpen modereert.
Programma
19.30 u: Verwelkoming & introductie door Martha Claeys (UAntwerpen). Martha Claeys (1994) is als filosofe verbonden aan het Centrum voor Ethiek en het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen. Daar verdedigt ze als aspirant bij het FWO in mei 2021 een doctoraat over de emotie trots.
19.35 u: Fragment uit documentaire de 25%-revolutie.
19.40 u: Dr. Stijn van Hoestenberghe is oprichter van de ecologische viskwekerij Aqua4C/Omegabaars.
19.45 u: Suzy Serneels is actief als beleidsmedewerker Recht op Voedsel bij Broederlijk Delen.
20.00 u: Prof. Dr. Barbara van Dyck is universitair hoofddocent aan het Centrum voor Agro-ecologie, Water en Veerkracht van de Conventry University (UK).
20.25 u: Respons student
20.30 u: Debat/Q&A
21.00 u: Slotbeschouwing