Design Museum Gent mikt hoog met DING.
DING. Dat is de naam van de toekomstige nieuwe vleugel van het Design Museum Gent. De tentoonstelling verbinDING onthult de uitgewerkte plannen en blik terug op het complexe ontwerpproces dat eraan vooraf ging. Aan de hand van maquettes, schetsen, mock-ups en materiaalsamples ontdek je in de tentoonstelling hoe het ontwerp evolueerde van projectdefinitie over architecturaal concept tot finaal plan.
Sinds 1993 wacht Design Museum Gent al op een nieuwe vleugel, als sluitstuk van de site, met extra ruimte voor tijdelijke presentaties, workshops, lezingen en events, ruimte voor art handling en logistiek, degelijk sanitair en een lift. Nu is het zover. De plannen voor de gloednieuwe vleugel DING zijn er, in de zomer van 2022 wordt de eerste steen gelegd. Een project met grote en duurzame ambities, een echte brug tussen de stad, onze bezoekers en de designwereld. Naast de extra multifunctionele ruimte komt er een museumcafé, een terras, een nieuw onthaal en shop. Een open en klimaatbewuste uitbreiding, zonder drempels, waar je gratis kan binnenspringen voor een eerste kennismaking met de diverse aspecten van design.
Design Museum Gent
Op 7 maart 2022 sluit de tentoonstelling en gaat het museum tot 2024 dicht voor de constructiewerken. Pulse organiseert nog net op de valreep een praktijksafari. Verwacht je aan een inspirerende en praktijkgerichte inkijk in de plannen en het proces, de multi-stakeholder samenwerking, een mock-up van 4 meter hoog, de onderzoeksresultaten van de materialen en technieken, en een circulaire gevelsteen.
Duurzaam en slim
DING wordt future-proof. Circulariteit, duurzaamheid en innovatie staan voorop; zo gebruiken we ecologische materialen, zetten we in op duurzame processen en dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair zijn we een innovatief traject gestart om (bouw)afval van de Gentenaar te verwerken tot een circulaire gevelsteen. Die wordt aangebracht rond de houtskeletstructuur van het nieuwe gebouw. Maar ook recyclagemogelijkheden en vervangbaarheid van de materialen staan op de agenda.
Daarnaast werken we aan een fysiek en digitaal skelet: van multifunctionele plafonds, vloeren en muren tot een grid van sensoren en aansluitingen vertakt doorheen het gebouw. Tot slot zorgt een slim gebouwbeheer voor een optimalisatie in energiegebruik door zonwering, verlichting, etc. op een duurzame manier te managen. Zo streven we naar een klimaatneutraal museum. Met dit alles leggen we de basis voor een slimme museuminfrastructuur. Een infrastructuur die afgestemd is op de noden van het museum vandaag, en tegelijkertijd flexibel kan inspelen op de mogelijkheden van het museum morgen.
Design Museum Gent
Praktisch
Deze praktijksafari gaat live door op de tentoonstelling VerbinDING in het Design Museum Gent. We krijgen een rondleiding van de projectleiders en voorzien ruim de tijd om met hen in gesprek te gaan. Na afloop biedt Pulse gratis een drankje aan voor wie wil.
We houden vanzelfsprekend rekening met de geldende corona-maatregelen.
Voor wie is deze safari?
Professionals of vrijwilligers die bezig zijn met gebouwbeheer en duurzame infrastructuur, of die binnenkort gaan bouwen. Maar ook voor transitiemanagers in de culturele-, jeugd en media-sector, zakelijk coördinatoren, enzovoort. Kortom professionals en vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en gebeten zijn door termen als energie-efficiëntie, circulair bouwen, eco, SDG, recycling en up-cycling.
Heb je interesse? Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Woensdag 22 februari om 12u00 sluiten we de inschrijvingen af.