Back to All Events

[PULSE] Netwerk Duurzaamheid Jeugd #1

  • BAZZZ 175 Statiestraat Antwerpen, Vlaams Gewest, 2600 Belgium (map)

Op maandag 27 februari verzamelen De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid. In de voormiddag ontdekken we de werking en goede praktijken van onze gastlocatie en helpen we elkaar om de duurzaamheidsplannen van het jeugdwerk te realiseren. In de namiddag gaan we in gesprek met enkele boeiende experten over hun ervaringen.

Programma

Voor de eerste bijeenkomst van 2023 treffen we elkaar in levenden lijve voor een dagvullend programma. Tijdens de voormiddag vertelt Jeugdcentrum BAZZZ, onze gastlocatie, over hoe zij omgaan met duurzaamheid in hun werking en krijgen wij tips-en-tricks. In de namiddag wisselen we uit met experten over de thema’s duurzaam transport en mobiliteit, duurzaam ruimtegebruik en duurzaamheidsbeleid in de eigen organisatie.

Voormiddag

Voldoende ruimte om je eigen praktijken, verwezenlijkingen, vragen, knopen of projectoproepen voor te leggen aan de groep.

We ontdekken de werking en goede praktijken van Jeugdcentrum BAZZZ. Gastlocatie BAZZZ is een jeugdwerking voor iedereen! Met de z’en als zelfontplooiing, zelfontwikkeling en zelfvertrouwen, bieden ze een veilige plek voor tieners en jongeren met een migratiegeschiedenis. Ze organiseren workshops, activiteiten en uitstappen vanaf 12 jaar in en rond Antwerpen. Ze laten jongeren  bloeien en groeien vanuit hun eigen talenten en kracht.


Namiddag

Na een duurzame lunch, gaan we in kleine groep aan verschillende tafels in gesprek over specifieke thema’s. Voor elk van deze thema’s voorzien we een expert om het gesprek te voeden. Leg je eigen praktijken, ervaringen en vragen voor aan elkaar en de experten.

We sluiten af met een terugkoppeling in groep en blikken vooruit naar de volgende bijeenkomst(en).

De experten

Duurzaam transport en mobiliteit
Laura Berthoud is campagnemedewerker bij Netwerk Duurzame Mobiliteit en coördineert de campagne 30 Dagen Minder Wagen. Dat is de uitdaging om in juni de eigen wagen wat vaker aan de kant te laten staan. Via nieuwsbrieven, www.30dagenminderwagen.be, en sociale media krijgen deelnemers concrete tips, voordelen en aanmoedigingen om zo veel mogelijk duurzaam op weg te gaan. Deelnemers kunnen hun ervaringen kwijt in bevragingen waarmee zij nadien naar beleidsmakers stappen die het verschil kunnen maken. Laura heeft een achtergrond in psychologie en communicatie. Met deze campagne wilt ze mensen helpen om gewoonten te doorbreken met een positieve actie en hen een megafoon geven om beleidsmakers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. 

Duurzaamheid in je eigen organisatie
Ellen Vandenbroucke is coördinator van School 2030 en werkt op de dienst onderwijs van de stad Leuven. School 2030 is een innovatief samenwerkingsverband dat Leuvense scholen helpt met het implementeren van een systemisch duurzaamheidsbeleid, weg van de losse acties. Ze zetten in op een "whole school approach", op effectieve CO₂-reductie, attitude-ontwikkeling en bewustwording van de klimaatcrisis (zowel oorzaken, gevolgen als oplossingen) bij een scharniergeneratie jongeren én hun omgeving. In haar vrije tijd is Ellen ook klimaatcoach bij Klimaatcontact. 

Duurzaam ruimtegebruik
Annemie Geerts presenteert Architelier en geeft een stuk van de workshop gevolgd door reflectie over het atelier en de methode. Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling en/of om hun omgeving te herdenken. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling. Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken? De Veerman is een kunstenorganisatie die zich richt op educatie en participatie en projecten ontwikkelt waarin mensen experimenteren, spelen en leren over en door kunst.

Praktisch

Start: 10u00
Einde: 16u00
Locatie: Jeugdcentrum BAZZZ, Statiestraat 175, 2600 Antwerpen (vlakbij treinstation Antwerpen-Berchem)

Deelname is gratis, duurzame lunch inbegrepen, maar inschrijven verplicht.
Inschrijven kan tot en met maandag 20 februari.

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers van de geprofessionaliseerde Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid. (Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend, maar ben je ervan bewust dat de focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties.)


Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende bijeenkomst inhoudelijk vormgegeven. 

Meer informatie: ruben@pulsenetwerk.be