Dit evenement wordt georganiseerd door deBuren.
Als aan het begin van de lente de eerste berichten over droogte het nieuws halen, worden die altijd als een verrassing onthaald. Hoezo waterschaarste? Het regent hier toch vaak? Bovendien binden we in het deltagebied van de Lage Landen al eeuwenlang de strijd aan met een teveel aan water. Hoe is het zover kunnen komen dat de grootste uitdaging nu een tekort is? En hoe gaan we in Vlaanderen en Nederland om met deze paradigmashift? Welkom bij deze Atelier Actua XL, met een koninklijk randje!
In maart dit jaar vond voor het eerst in 50 jaar een VN-conferentie plaats over water. De toestand is dan ook kritiek: overstromingen, extreme droogte en watervervuiling halen elke week de krantenkoppen. Dat Nederland medeorganisator was van de conferentie is niet toevallig. In het deltagebied van de Lage Landen wordt al eeuwenlang aan watermanagement gedaan. Maar net als Vlaanderen, dat in 2020 de Blue Deal lanceerde om waterschaarste en droogte tegen te gaan, moet Nederland het geweer van schouder veranderen. Koning Willem-Alexander liet in zijn toespraak tijdens de waterconferentie dan ook optekenen dat een gamechanger nodig is in onze omgang met water. Nu hij op staatsbezoek komt naar België wijden we er een bijzondere aflevering van Atelier Actua aan.
In drie panelgesprekken gaan we onder leiding van VRT-journalist Ann De Bie dieper in op deelaspecten van het watertekort. Maar aftrappen doen we met een klimaatbericht van VRT-weervrouw Jacotte Brokken waarin ze de situatie schets. Want hoezo droogte, het regent hier toch vaak?
Water sparen voor later
Alleen landbouwers tonen zich niet verrast als begin lente de eerste berichten over droogte het nieuws halen. Zij worden er dan ook al enkele jaren rechtstreeks mee geconfronteerd en weten als geen ander dat het waterbeheer een andere richting uit moet. Maar wat is de grootste uitdaging qua waterschaarste? Komt het er vooral op aan te ‘besparen’ op water? Of kun je water ook ‘sparen’ voor later? En wat met de regen die hier valt?
Een gesprek met Marijke Huysmans, professor in grondwaterhydrologie en lid van de taskforce droogte bij de Blue Deal, en Marjolein Mens, expert droogte en waterverdeling bij het Nederlandse kennisinstituut Deltares.
Moet water duurder worden om verbruik te verminderen?
In de toekomst dreigt een tekort aan drinkwater, nu al zijn in droge periodes maatregelen nodig om dat te voorkomen. Burgers motiveren zuinig te doen met water blijkt lastig. Helpt het om drinkwater duurder te maken? Is dat ethisch en praktisch haalbaar? En wat zijn de verschillen in de prijs van water in Vlaanderen en Nederland en heeft dat een effect op het verbruik?
Een gesprek met Carl Heyrman, algemeen directeur van Aqua Flanders en Stefanie Salmon, onderzoeker in het team Resilience Management & Governance bij KWR Water Research Institute.
Hoe maken we van onze stad een spons?
Korte en hevige buien of langere periodes van droogte: de voorbije zomers lieten zich opmerken door extremen. Vooral in de stad is dat voel- en zichtbaar: straten die overstromen of hitteplekken die makkelijk ettelijke graden warmer zijn dan buiten de stad. Hoe maak je van de stad een spons, die water absorbeert, maar ook weer kan afgeven? Welke goede voorbeelden zijn er al te vinden? En hoe kunnen we de verantwoordelijkheid voor de transitie eerlijk verdelen?
Een gesprek met Carmen Van Maercke, ingenieur-architect en landscape-urbanist bij het Brusselse Fallow en docent bij de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, en Kees van Leeuwen, hoogleraar Water Management and Urban Development aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht.
Royale extra's
Omdat dit programma tijdens het tweedaagse bezoek van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan België valt, zetten wij deze avond extra luister bij. De band Hydrogen Sea zorgt voor muziek, en na afloop trakteren we op een royale borrel!