Elk jaar organiseert Pulse een trefdag exclusief voor Pulsegenoten: ASSEMBLEE.
Die dag ligt de nadruk op kennismaking, verbinding en het smeden van coalities om samen een duurzame samenleving waar te maken. Het uitwisselen van inspirerende praktijken en expertise staat centraal en vormt voer voor discussie en experiment in de cultuur-, jeugd- en mediasector.
We treffen elkaar op donderdag 12 oktober 2023 in BRONKS, Brussel. Het volledige programma lees je binnenkort op deze pagina.
VOORMIDDAG (09h30 - 13h00)
Kennismaking met andere Pulsegenoten
Tijdens de voormiddag ontdek je wie de andere Pulsegenoten zijn en wat hen bezighoudt. Pulse zorgt voor de nodige handvatten om een gesprek aan te knopen en op zoek te gaan naar wat jullie bindt.Transitiemarkt
Grasduin in de kennis, de expertise en de dromen van het netwerk. Net als vorig jaar selecteerden we een aantal goede praktijken uit het netwerk van Pulsegenoten. Aan verschillende tafels worden ze in kleine groep aan je voorgesteld. Ga in gesprek met de mensen achter de praktijk en laat je inspireren. Verwacht je aan een mooie en veelkleurige waaier van thema’s en insteken. Bekijk hieronder welke onderwerpen en organisaties aan bod komen (lijst wordt nog verder aangevuld).SamenDurable - RAB/BKO en Brussels Museums
Frictiefest - Avansa Oost-Brabant
Duurzaamheidsbeleid KLJ
Praktijken uit Franstalig België - EventChange
Eureca - VAF
Musikaa & Jouw Sleutel - Klarafestival
MIDDAG (13h00-14h00)
duurzame lunch
NAMIDDAG (14h00-18h00)
Werktafels:
Aan verschillende werktafels verkennen we telkens één thema en smeden we actief coalities en plannen. De thema’s werden geselecteerd op basis van een bevraging van de Pulsegenoten. Pulse zet steeds een expert mee aan tafel, samen met een kunstenaar, en zorgt voor de nodige procesbegeleiding. Jij bepaalt mee de richting van het gesprek.
Het doel van deze tafels: zicht krijgen op de aanwezige drempels en kansen met betrekking tot deze thema’s en, vooral, hoe we elkaar kunnen versterken, hoe we kunnen samenwerken en hoe Pulse daarbij kan ondersteunen. De uitkomsten van deze werktafels vormen voedingsbodem voor onze acties van morgen.De thema’s:
Voeding en voedselsystemen
Volgens drawdown.org vormen het tegengaan van voedselverspilling en het overschakelen op plantaardige diëten twee van de belangrijkste oplossingen tegen de klimaatverandering. Voedingsproductie en consumptie hebben dan ook een immens grote impact, niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal! Bovendien komen we er allemaal dagelijks mee in aanraking. Waar dragen wij ons steentje bij? Hoe kan ons netwerk de voedseltransitie versnellen?
Expert: Lisa Van den Bossche (ILVO - Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek)Degrowth: een nieuw economisch doel?
Ons huidige economische model is gebaseerd op groei en (massa)consumptie. De roep om de heilige indicator BNP van de troon te stoten en te vervangen door een betere zoals “Bruto Nationaal Geluk”, wordt steeds groter. Met de opkomst van Doughnut Economics, Economy for the Common Good en de Degrowth-beweging bieden zich steeds meer alternatieven aan én begeven ze zich in de mainstream. Omarmen wij mee deze concepten? En wat betekent dit voor onze sectoren?
Expert: Robin Roels (European Environmental Bureau, Degrowth Belgium, Catapa)Samen gaan we verder. Hoe gaan we samen?
Het Pulsenetwerk bestaat ondertussen meer dan 10 jaar. Al meer dan 10 jaar slaan we de handen in elkaar. Elk jaar groeit ons netwerk en haar ambitie. Tegelijk neemt de urgentie om de duurzaamheidsvraagstukken samen te tackelen dag na dag toe. Aan de tafel behandelen we daarom deze centrale vragen:Kunnen we overgaan tot collectieve (publieke) actie?
Hoe kunnen we onderling beter samenwerken?
Hoe organiseren we ons om met één stem te spreken?
Deze vragen zijn niet nieuw, en werden in het verleden al meermaals gesteld. Misschien is de tijd ondertussen wél rijp voor collectieve actie? Mogen we dromen van een Green Deal Cultuur-Jeugd-Media?
Expert: Zanna Vanrenterghem (Greenpeace, Klimaatcoalitie, ex-Climate Express)
Afsluiten doen we vanaf 16h30 met een hapje, drankje en babbel.
Nieuwsgierig? Het gedetailleerde programma van de Transitiemarkt en de experten voor de werktafels volgen snel, maar inschrijven kan nu al. Deelname is kosteloos voor Pulsegenoten, inclusief duurzame lunch.
Ben je nog geen Pulsegenoot, registreer je dan eerst hier.