Op maandag 29 april nodigen FARO en Pulse Transitienetwerk museum- en erfgoedprofessionals uit voor een overleg over duurzaamheid waarbij we de initiatieven en inspanningen van BELvue museum in hartje Brussel vanuit eerste hand ontdekken. BELvue verwierf in 2023 het Green Key-label, een label dat internationaal wordt erkend en dat bedrijven in de toeristische sector beloont als ze extra aandacht hebben voor het milieu en hun ecologische voetafdruk verkleinen. De medewerkers van het museum tonen de deelnemers een blik achter de schermen en focussen daarbij op de thema’s die hun milieuverantwoorde visie ondersteunen. BELvue ontwikkelde een sterke educatieve werking waarin sensibilisering rond maatschappelijk actuele thema’s, zoals klimaatverandering en burgerschap, centraal staan. Aan de hand van een workshop ontdekken we hoe ze hiermee concreet aan de slag gaan. In de namiddag gaan we in gesprek en wisselen we uit met collega’s van BELvue en andere organisaties over duurzaamheidsbeleid, digitalisering en publiekswerking.
Programma
In de voormiddag geeft An Lavens, directeur van BELvue, de deelnemers een inkijk in het doorgedreven duurzaamheidsbeleid van BELvue, en gaan we meteen aan de slag met een van de workshops die BELvue ontwikkelde. In de namiddag is er ruimte voor vragen en dialoog met collega’s van andere organisaties en de medewerkers van BELvue.
09u30 Onthaal met koffie en thee
10u00 Presentatie door An Lavens, BELvue
10u30 Workshops door de publieksmedewerkers en educatieve dienst van BELvue: o.a. ‘Expeditie Inclusie’ en workshop rond klimaat
12u30 Lunch
13u30 Doorschuivende tafels over
inzichten in het traject dat Antwerpse musea liepen met Henry Mcghie door Eva Jacobs en Delphine Maenhout
duurzaam digitaliseren in Brusselse museumsector door Mathilde Oechsner De Coninck (BrusselsMuseums/BELvue)
publiekswerking en klimaatthema’s met Séverine Baert (MSK Gent)
15u30 Terugkoppeling plenair
16u00 Einde
Thema’s
Duurzaamheid is een transversaal gegeven en komt dus terug in alle aspecten van het museum en de werking. De mensen van BELvue gaan dieper in op het Green Key-label en wat het in gang zet voor de in- en externe werking (aankoopbeleid, energie, infrastructuur, enzovoort) en op educatieve projecten en tools zoals workshops rond klimaat, democratie, enzovoort.
Heb je nog specifieke vragen voor de medewerkers van BELvue? Laat het weten via een mailtje naar monique.verelst@faro.be of ruben.arnaerts@pulsenetwerk.be.
Praktisch
Maandag 29 april 2024
Onthaal met koffie vanaf 09u30
Start om 10u00
Einde om 16u00
Locatie: BELvue, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Het standaardtarief voor deze vorming bedraagt 70 euro, het kortingstarief bedraagt 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten. Duurzame lunch is inbegrepen.
Doelgroep
Medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Na verrijkende uitstappen naar het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen en M Leuven, maken we dit jaar de verplaatsing naar BELvue. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject in samenwerking met FARO. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven.
Deze activiteit is een samenwerking tussen Pulse Transitienetwerk, FARO en BELvue museum.