Back to All Events

[PULSE] ASSEMBLEE 2024

  • [online evenement] Brussel (map)

Elk jaar organiseert Pulse een trefdag exclusief voor Pulsegenoten: ASSEMBLEE. 

Die dag ligt de nadruk op kennismaking, verbinding en het smeden van coalities om samen een duurzame samenleving waar te maken.  Het uitwisselen van inspirerende praktijken en expertise staat centraal en vormt voer voor discussie en experiment in de cultuur-, jeugd- en mediasector.

We treffen elkaar op woensdag 23 oktober 2024 in de binnentuin van het Herman Teirlinckgebouw in Brussel online.  In tegenstelling tot hoe het eerder was aangekondigd, zal Assemblee dit jaar online plaatsvinden. De inhoud van het voormiddagprogramma blijft behouden. Het namiddagprogramma wordt volledig geschrapt en allicht later (gedeeltelijk of in een andere vorm) hernomen.

Het programma van de dag:

Voormiddag (10u00 - 13u00)

  • Kennismaking met andere Pulsegenoten
    Tijdens het eerste deel van de voormiddag ontdek je wie de andere Pulsegenoten zijn en wat hen bezighoudt. Pulse zorgt voor de nodige handvatten om een gesprek aan te knopen en op zoek te gaan naar wat jullie bindt.

  • Transitiemarkt
    Grasduin in de kennis, de expertise en de dromen van het netwerk. Net als vorig jaar selecteerden we een aantal goede praktijken uit het netwerk van Pulsegenoten. In verschillende break-out rooms worden ze in kleine groep aan je voorgesteld. Je kiest zelf bij welke praktijk je aansluit. Er zijn twee rondes, dus je kan in totaal twee van de vier praktijken meepikken. Ga in gesprek met de mensen achter de praktijk en laat je inspireren. Verwacht je aan een mooie en veelkleurige waaier van thema’s en insteken.
    Hieronder stellen we kort de organisaties en hun goede praktijken voor:

    • Mind- and Makerspace
      De Mind- and Makerspace is een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Het is dé plek voor creatieve denkers en doeners in Brugge. Hun missie is om vaardigheden te ontwikkelen bij individuen en organisaties om samen kleine en grote verandering in de wereld op gang te brengen. Ze brengen verschillende doelgroepen samen door 'Mind' gerelateerde activiteiten zoals creatieve brainstormsessies, Design Thinking en soft skill trainingen maar ook via het "Maker" aspect. Er zijn workshops en tijdens wekelijkse open atelier momenten stellen ze hun infrastructuur (een combinatie van digitale en ambachtelijke maaktechnieken) open voor publiek. Als kompas voor de kruisbestuiving hebben ze een veranderingsmodel, het resultaat van een tweejaar durend impactonderzoek, dat ze tijdens de transitiemarkt uit te doeken zullen doen.

    • Globelink & In Limbo
      Bij In Limbo bieden ze een inspirerende ruimte om projecten tot leven te brengen in het gedeelde entrepot. In plaats van te starten met een leeg blad, kan men zich laten leiden door de beschikbare materialen. Dit zorgt niet alleen voor een ecologische meerwaarde doordat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, maar heeft ook een positieve economische impact door het gebruik van reeds aanwezige materialen.

      Globelink vzw is een landelijke jeugddienst, voor en ook door jongeren tussen 16 en 26 jaar. Zes jeugdwerkers staan klaar om de coolste projecten op poten te zetten met jongeren, van scholierenparlementen en politieke debatten (KRAS), tot groene acties in de publieke ruimte (green guerrilla). We gaan politiserend te werk en willen de stem van jongeren capteren en samen met hen ervoor zorgen dat iedereen die stem hoort.

      Zo is de Wabi ontstaan, een kar, volledig opgebouwd uit recup materialen, i.s.m. In Limbo. Jongeren stonden aan het roer doorheen het hele proces, vanaf het idee, tot de uitvoering ervan en het ondernemen van acties. In Limbo beschikte over het nodige materiaal, tools en technische skills. Het is een veelzijdig instrument, dat o.a. omgebouwd kan worden tot een heuse rijdende zaadbommenmaakplaats. Public space, here we comeeeee!

    • Natuurpunt - Samenwerking Beewise
      Natuurpunt Natuuracademie en Bee Wise werken samen in een cocreatief traject aan vernieuwende natuurbelevingsactiviteiten omdat we beide merken dat er nood is bij álle mensen aan reconnectie met de natuur en om zich te herbronnen. Bee Wise wil jongvolwassenen en volwassenen met een migratieachtergrond via natuurbeleving en spiritualiteit in de natuur verbinden met elkaar en de natuur en mensen ook opnieuw bewust maken van het belang van de spirituele dimensie van het leven. De samenwerkingen gaan van cocreatieve activiteiten over diverse natuurbeelden, naar bushcraften en natuurbelevingsweekends tot de lezingen en debat over 'de islam is groener dan je denkt'. We maken de samenwerking structureel onder meer door Bee Wise op te nemen in klankbordgroepen, in onze algemene vergadering en open netwerk. Zo willen we beide verbondenheid opnieuw versterken tussen de mens en de natuur, maar ook tussen mensen onderling, versterken we elkaar en groeien door dit traject.

    • FeliX Art & Eco Museum
      Het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos volgt het avant-garde spoor van de schilder-boer Felix De Boeck. Een kunstmuseum voor rebelse pioniers en hedendaagse eco-kunstenaars met een groene oase van 5ha groen, een biodiversiteitsproject met hoogstamboomgaard, koeien, moestuintjes, moeras en hooioppers, op het erf van de gerestaureerde hoeve van Felix De Boeck. Kunst, natuur en erfgoed, met een bijzondere aandacht voor duurzaamheid, ecologie en gemeenschapsvorming in een faciliteitengemeente, op een boogscheut van de hoofdstad. Het legaat van de boer-schilder leeft verder in het FeliX Art & Eco Museum.

Einde om 13u00

Inschrijven doe je via onderstaande knop.
Enkele dagen voor het evenement bezorgen we je alle praktische informatie via mail.

Deelname is kosteloos voor Pulsegenoten.
Ben je nog geen Pulsegenoot, registreer je dan eerst hier.