Back to All Events

Vorming Participatie en Mobiliteit


  • De Deelfabriek 5 Rijkswachtstraat Kortrijk, Vlaams Gewest, 8500 Belgium (map)

Dit evenement wordt georganiseerd door Netwerk Duurzame Mobiliteit.

3e editie van de Vormingstweedaagse Participatie & Mobiliteit

NDM organiseert na een succesvolle tweede editie in het voorjaar van 2024 opnieuw een vormingstweedaagse rond participatie en mobiliteit op dinsdag 1 en 8 oktober 2024, ditmaal in De Deelfabriek in Kortrijk. 

We zijn het programma nog volop aan het aanvullen, maar dit kunnen we je al beloven:

Co-coördinator van NDM Matthias Vermael opent de tweedaagse met een inspirerende inleiding over hoe participatie in de mobiliteitswereld er vandaag uitziet en waarom het zo belangrijk is om te blijven doen. Later in de tweedaagse gaat Matthias samen met collega Fien in een oefening dieper in op hoe participatieprojecten bijdragen aan leefbaarheid, veiligheid, gezondheid,... én onze democratie. 

Tijdens de vorming met Ann van Human Matters houden we onszelf een spiegel voor: Niet enkel het participatieproject moet aan enkele voorwaarden voldoen om te kunnen slagen, ook jij moet enkele specifieke vaardigheden onder de knie hebben. We oefenen in deze vorming op verbindend communiceren. Zo modereren we in de toekomst vol zelfvertrouwen een moeilijke discussie tussen twee buren en slagen we erin een gedragen oplossing te vinden.

We maken plaats voor drie goede praktijken van Common Ground, Globelink én van gaststad Kortrijk: Hoe hebben ze het aangepakt? Op welke manier hebben ze burgers weten te betrekken in het project? Hoe kwam een representatieve groep participanten tot stand? Hoe hebben ze een aangename en productieve sfeer weten te behouden? Wat maakt dat ze vertrouwen kregen van de burgers? Hoe heeft het project de lokale mobiliteit verduurzaamd en hoe is dat gelukt? Wat zouden we in de toekomst toch anders doen?

Koen en Stijn van Commons Lab zaten vaak aan de andere kant van de tafel: als burger hebben ze al meerdere keren deelgenomen aan een participatieproject rond publieke ruimte of mobiliteit. Daar kijken ze vooral gefrustreerd op terug. Die energie bogen ze gelukkig om tot actie. Via ludieke acties, burgerlijke ongehoorzaamheid en buurtfeesten roepen ze op om de Turnhoutsebaan in Antwerpen om te buigen tot een plek voor ontmoeting en veilig traag verkeer. Participatie die opgeëist i.p.v. gevraagd wordt, daar moeten we zorg voor dragen.

We zijn verheugd dat deze editie kan doorgaan op een erg toepasselijke plek: De Deelfabriek. Je mag dus ook een rondleiding verwachten.