Back to All Events

[PULSE] opleiding: Duurzaamheid in je organisatie: financiering met visie en impact

  • Brussel Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

Deze opleiding is een samenwerking van Pulse Transitienetwerk en Cultuurloket.

Duurzaamheid is een hot topic. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld?

Je hebt enerzijds ecologische duurzaamheid (goed voor het milieu), maar er is ook economische en sociale duurzaamheid (de houdbaarheid en werkbaarheid van je werking). In alle betekenissen van het woord is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt binnen de brede cultuursector, want het doet je nadenken over een gezonde langetermijnvisie in een turbulente periode. 

Als zakelijk medewerker van een organisatie is het niet zo eenvoudig om de duurzaamheid van je financiële stromen te beoordelen. Je hebt wel de ambitie om je organisatie op verschillende vlakken duurzamer te maken, maar je botst op heel wat uitdagingen: Waar komt je geld eigenlijk vandaan? Welke blijvende impact heeft je culturele praktijk? Hoe vermijd je sponsors die zich schuldig maken aan greenwashing? In deze opleiding richten we ons op hoe je duurzaamheid in je hele werking kunt integreren. Dit omvat alles, van de herkomst en bestemming van je financiële stromen tot het verduurzamen van je kernactiviteiten.

Voor wie is deze opleiding?  

  • Je werkt als zakelijk medewerker voor een culturele organisatie. 

  • Je werkt in een culturele organisatie en je wil je informeren over het onderwerp. 

  • Je bent verantwoordelijk voor het onderwerp duurzaamheid binnen de organisatie. 

Wat kan je verwachten van deze opleiding? 

In deze driedaagse opleiding leer je vanuit een algemene omkadering rond duurzaamheid en een ethisch kader verantwoorde keuzes te maken door op volgende vragen antwoorden te vinden voor jouw organisatie: 

  • Voor welke uitdagingen staat onze maatschappij op ecologisch, economisch en sociaal vlak? 

  • Wat is schoon geld en waarom is het een belangrijk aandachtspunt? 

  • Hoe kan je inschatten of een potentiële sponsor of partner een duurzame match is voor jouw organisatie? 

Je volgt deze opleiding met een groep van gelijkgestemde deelnemers uit de brede culturele sector. Tussen de opleidingssessies door werk je in de praktijk van je organisatie aan opdrachten waarover je samen met de groep kunt reflecteren. 

Deze opleiding biedt niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische tools en inzichten om duurzaamheid te integreren in alle aspecten van jouw organisatie. Samen zetten we de stap naar een toekomst waarin financiële stabiliteit hand in hand gaat met een gezond milieu en een rechtvaardige samenleving. 

Wat neem je mee na deze driedaagse opleiding? 

  • Je hebt kennis van verschillende duurzame financieringsmogelijkheden voor je organisatie. 

  • Je weet de missie en visie van jouw organisatie scherper te vatten en kan ze plaatsen binnen een groter maatschappelijk belang. 

  • Je hebt tools meegekregen en voelt je daarom sterker in het overtuigen van potentiële financiers

  • Je hebt de kennis om te bepalen of een potentiële financier past bij de duurzame missie van jouw organisatie. 

  • Je netwerk met betrekking tot duurzaamheid is gegroeid. 

Praktisch

Datum: 25 september, 2 oktober & 8 oktober 2024
Doelgroep: zakelijke leiders en medewerkers van organisatie die zich (willlen) bezighouden met het thema ‘duurzaamheid’
Niveau: ●●○○ 
Prijs: 375 € (incl. btw) / Je kan gebruik maken van de kmo-portefeuille.
Locatie: Hendrik Consciencegebouw & Belpairegebouw (Brussel)

Meer over de sprekers en het programma

Sessie met Sandra T.J. Coumans – creatief strateeg bij Culture Le Hic, adviesbureau in cultuurmanagement. Aan de hand van de Culturele waardescan ontdek je hoe je duurzaamheid op een integrale manier in de missie en visie van jouw culturele organisatie kan implementeren en opvolgen.

Sessie met Sander Van Parijs – dagelijks bestuurder bij Muntuit, netwerk voor gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel. Je ontdekt hoe je de heersende afspraken rond geld in vraag kan stellen en leert over concrete alternatieven voor een economie die meer draait rond samenwerking dan transactie.

Sessie met Sven Verstraeten – manager bedrijven en organisaties bij VDK Bank. Je gaat dieper in op financiële geletterdheid, denkpatronen van investeerders, en ontdekt hoe VDK Bank holistische duurzaamheid benadert.

Sessie met Nikkie Melis – duurzaamheidscoördinator bij KULeuven. Je ziet aan de hand van concrete voorbeelden hoe KULeuven haar bedrijfsvoering duurzamer maakt door zowel bottom-up als beleidsmatig samen te werken om draagvlak te creëren binnen de hele organisatie.

Sessie met Lydia Vandam – zakelijk consulent bij Cultuurloket. Je leert hoe je jouw verhaal rond duurzaamheid interessant kan maken voor potentiële investeerders en partners.

Sessie met Jasper Vekeman – oprichter van Duurzaam Beleggen Academy en hoofdredacteur bij de Vlaamse Federatie van Beleggers. Je ontdekt hoe duurzaam beleggen aansluit bij de SDG’s, het Klimaatakkoord van Parijs en de Green Deal, welke misverstanden er bestaan en hoe je als organisatie hiermee concreet aan de slag kan.