Op donderdag 27 februari strijkt Pulse neer in Arenberg voor het eerste Forum in Antwerpen.
We brengen een 30-tal mensen samen waarvan we overtuigd zijn dat ze elkaar inspireren en enthousiasmeren om na te denken over een duurzame en sociale toekomst. We kruipen bij elkaar op de sofa en wisselen van gedachten tussen gelijkgezinden. De verfilming heet ongetwijfeld 'coffee and transition talks'.
Dit Pulse Forum gaat door in en is in samenwerking met Arenberg.
Na een intro door Pulse en een kennismakingsronde, gaann we samen met de verschillende Antwerpse organisaties aan tafel voor connectie en inspiratie.
Als gastlocatie krijgt Arenberg het eerste woord en stelt het de eigen duurzaamheidswerking en -uitdagingen voor.
Arenberg is één huis, maar met verschillende podia. Zo zijn er onder andere de Schouwburg in hartje Antwerpen, het prachtige OLT Rivierenhof in Deurne en vierdaagse MAD festival rondom Park Spoor Noord. Eén huis dus met vele verschillende podia voor theater, muziek, dans, circus en alle kunstvormen daartussen, van bij ons en van elders, nationaal en internationaal, altijd vanuit een gelijkwaardige dialoog met makers, publiek, vrijwilligers, stakeholders, het kunstenveld, de wereld én de geliefde stad.
Arenberg versterkt actief het Antwerpse culturele netwerk door vanuit hun commerciële werking te investeren in artistieke en maatschappelijke projecten. Altijd complementair met het bestaande culturele aanbod én met als voornaamste doelstelling de representatie van de grootstedelijke context in het cultuur- en kunstenveld. De organisatie werkt daarom samen met onder andere Rataplan, WIPCOOP, De Singel, Toneelhuis, Scum Studios, De Studio, Ell Circo D’ell Fuego, De Klap, Nana Benz, JINC, KdG Hogeschool, het Conservatorium, Nuff Said & Crossing Borders en de Klap in Deurne.
Vanuit de sokkel Arenberg en vertrekkend vanuit een ambitieuze missie en visie vervelt het tot een creatief en ondernemend netwerk. Dat netwerk is geen doel op zich, maar wel een noodzakelijke voorwaarde om de meerstemmigheid van de gemeenschap waarin wordt gewerkt authentiek te omarmen, zowel op vlak van publiek, artiesten, makers, vrijwilligers en personeel.
Hoe in dit groot netwerk met de verschillende podia - met verschillende snelheden - inzetten op de vele diverse duurzaamheidsaspecten en die op haalbare wijze in de dagelijkse werking uitrollen? Wat loopt vlot, en wat loopt nog helemaal niet vlot en waarom? Reintje Daans neemt je mee langs enkele hoofdstukken: Energie, Materialen & Afval, Eten & Drank, Reizen & Transport, Water en Community.
Ontdek waar het duurzaamheidsverhaal van Arenberg als stedelijke organisatie zich momenteel bevindt en hoe ze samen toekomst zullen schrijven.
Aansluitend gaan we in kleinere groepen in gesprek met deze organisaties:
De Antwerpse Musea legden de voorbije jaren een (stads)-breed duurzaamheidstraject met verschillende thema-werkgroepen af. Ze delen hun ervaringen en uitkomsten.
VOEM. Als bruggenbouwer zet Voem in op eenheid in verscheidenheid én verscheidenheid in eenheid. Dit doen ze door de superdiversiteit aan talenten in de brede samenleving te verbinden, te verdiepen en te versterken.
KDG Hogeschool onderzocht de houding van bezoekers ten aanzien van (ecologisch) duurzame initiatieven op evenementen, zoals het gebruik van herbruikbare bekers, het aanbod vegetarisch of veganistische catering en mobiliteit.
Blikfabriek is een voormalige, 30.000 vierkante meter grote fabriekssite in Hoboken. Vandaag fungeert ze als een veelzijdige hub waar jonge makers elkaar ontmoeten en stimuleren, met ateliers, een theater en een kantoor-, expo-, en recreatieruimte.
De Singel liep een uitgebreid traject onder begeleiding van Johan Penson om hun organisatie in alle lagen te verduurzamen. Ze delen de successen en leerkansen en gaan hierover in gesprek.
Deze organisaties zorgen samen voor een diverse inkijk in de Antwerpse wereld van kunsten, materieel en immaterieel erfgoed, muziekfestivals, jeugdwerk en sociaal-cultureel werk.
Programma
Lokale transitionista's gaan in gesprek met Pulsegenoten en andere lokale gemotiveerde organisaties om elkaar te inspireren en uit te wisselen in een onderonsje met maximaal 30 mensen.
10:00 Intro Pulse, het verhaal van Arenberg en kennismakingsronde
10:30 Roterende Ronde Tafels bemand door de Antwerpse organisaties (30 minuten per tafel - 3 rotaties)
12:00 Round-up tijdens groepsgesprek
12:30 Duurzame lunch
14:00 Einde
Inschrijven
Deelname en duurzame lunch zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Maandag 24 februari om 10u00 sluiten we de inschrijvingen af.
Dit evenement is voorbehouden aan professionals of vrijwilligers voor wie duurzaamheid en cultuur op de radar staan uit regio Antwerpen.
Met dank aan Arenberg.