Deze zomer gaat Pulse op safari bij drie verschillende festivals die zich op een unieke manier inspannen om hun voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Op zondag 4 augustus nemen we jullie graag mee naar Festival Dranouter. In 2014 wonnen zij het GroeneVent award van OVAM en in 2017 werd het festival nogmaals bekroond voor hun inspanningen. De ideale plek voor een inspirerende safari.
Festival Dranouter:
Werken aan en denken over duurzaamheid is een langetermijnvisie, dus gaan we ook dit jaar opnieuw op zoek naar nieuwe, alternatieve en efficiëntere technologieën om onze voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden.
Zo zet Festival Dranouter zich onder andere op het WAVE-project. WAVE staat voor Water Vision @ festivals en is een nieuw, duurzaam project binnen Festival Dranouter. Op festivals en evenementen zorgen duizenden festivalgangers standhouders en vrijwilligers voor heel wat verbruik van drinkwater via PET-flessen en productie van afvalwater door bijvoorbeeld toiletvoorzieningen, eettentjes, douche-faciliteiten, etc. Door het project WAVE in te zetten willen ze duurzamer omgaan met drink– en afvalwater, materialen en energie. Dit jaar zuivert het mobiel plantenveld van Ecoz ® Mobile het douchewater op de Camping Zone, waarna de installatie van Bosaq het afvalwater opzuivert tot drinkbaar water. Aan de toiletten bij de Palace-tent zuivert UGent urine tot drinkbaar water. Santé.
Afval lijkt de laatste jaren deel te zijn geworden van de festivals. De foto’s van achtergelaten festivalterreinen vol plastiek en afval worden een jaarlijks zomertafereel. Om hier geen traditie van te maken zet Festival Dranouter in op groen kamperen. Iedereen die z'n afval gescheiden naar de inzamelpunten brengt wordt getrakteerd op een lekker ontbijt. Mochten er toch tenten achterblijven, dan gaat het upcycle-team er creatief mee aan de slag.
Ook zoekt Festival Dranouter al enkele jaren een logistiek haalbare oplossing om herbruikbare bekers in te voeren. Bovendien introduceert de organisatie dit jaar een nieuwe bekersoort: de PET-beker; 100% recycleerbaar!
Ten slotte zet het festival zich ook in op sociale duurzaamheid via het Réfu-interim. Een groep vluchtelingen krijgt op deze manier kans om werkervaring op te doen voor de arbeidsmarkt.
Festival Dranouter heeft een hele waslijst van zulke initiatieven. Ben je benieuwd? Schrijf je dan zeker in voor de safari en kom met ons een kijkje nemen achter de schermen van dit unieke festival!
Programma
11u45: onthaal deelnemers
12u00: start tour
14u00: reflectiemoment met een drankje
15u00: einde
Locatie
Dikkebusstraat 234 | B-8950 Heuvelland
Voor wie is deze praktijksafari?
Transitiemanagers in de culturele-, jeugd en media-sector, jeugdwerkers en jongeren, ,.. kortom professionals en vrijwilligers die geïnteresseerd zijn duurzaamheid en gebeten zijn door termen als eco, bio, SDG, recycling en upcycling.
Deelname is gratis maar inschrijven verplicht.
Ga naar het Facebookevent en nodig je vrienden uit!