Fotoverslag Assemblee 2023

Assemblee, de jaarlijkse trefdag voor Pulsegenoten vond plaats op donderdag 12 oktober. We waren te gast in Brussel bij BRONKS. Een toffe, warme en veelzijdige locatie die zich perfect leende voor dit evenement. 

Na een warm onthaal met een kopje koffie of thee, begonnen de Pulsegenoten aan speeddates. Het was de ideale formule om andere personen uit het netwerk te leren kennen en om te ontdekken hoe de verschillende organisaties omgaan met het duurzaamheidsvraagstuk. 

Na dit aangename netwerkmoment kozen de deelnemers om kennis te maken met twee goede praktijken uit een lijst van vijf. Hieronder lees je welke praktijken zich op de transitiemarkt voorstelden aan de Pulsegenoten:

  • Klara Festival: Klarafestival engageert zich met verschillende projecten met maatschappelijke impact. Op Assemblee stelden ze 2 projecten voor: Musikaa en Jouw Sleutel. Musikaa is de jaarlijkse muzikale afspraak van Klarafestival in Molenbeek. Met verschillende partners uit de wijk en via diverse muzikale tradities haalt dit meerjarige traject de band aan tussen Molenbekenaars en niet-Molenbekenaars. Met het project Jouw Sleutel biedt Klarafestival samen met sociale partners jaarlijks enkele honderden mensen die moeilijk toegang hebben tot cultuur, de kans om een klassiek concert te beleven.

  • SamenDurable: SamenDurable werd recent opgestart door Brusselse culturele netwerken RAB/BKO, La Concertation en Brussels Museums ter ondersteuning van de inspanningen rond (klimaat)transitie door culturele Brusselse spelers. Zij worden hierin vakkundig bijgestaan door Pulse en EventChange. Vanaf oktober 2023 zijn ze gestart met een traject van workshops, netwerk- en informatiemomenten, praktijksafari's en concrete acties om zo een lerend netwerk te creëren rond concrete thema's en duurzaamheidsvraagstukken die zich op dit moment in versneld tempo opdringen. SamenDurable volgt de klimaatplannen van de diverse gemeenten en het Gewest en handelt vanuit een sociaal gericht perspectief.

  • KLJ: Bij KLJ zitten ze op een uniek kruispunt tussen de jeugdsector en de landelijke sector. KLJ vertegenwoordigt de stem van kinderen en jongeren op het platteland; zij worden geconfronteerd met de onzekerheden door de klimaatcrisis én met de uitdagingen op het platteland. Hier probeert KLJ bij hun duurzaamheidsacties zoveel mogelijk rekening mee te houden en mee te wegen op een depolariserend voedseldebat. In 2020 hebben ze bij KLJ een grondige blik geworpen op hun duurzaamheidsbeleid. Zo is er in 2021 een visie, een kader gebaseerd op de SDG’s om acties in op te volgen en een werkgroep over duurzaamheid ontstaan.

  • Event Change: EventChange heeft als doel de duurzaamheid van de Franstalige culturele sector te versnellen door spelers samen te brengen en de best mogelijke oplossingen te ontwikkelen. Daartoe biedt EventChange best practice tools, opleidingen, een blog, workshops, een jaarlijks forum voor duurzame cultuur en gepersonaliseerde ondersteuning voor culturele structuren en evenementen. In samenwerking met sectorfederaties (FEAS, Court-Circuit, Aires Libres, FFMWB, Musées et Société en Wallonie, Asspropro, Brusselse Musea, enz.) wordt het team omringd door wetenschappelijke experts en mensen die in het werkveld staan. Event Change bracht een aantal goede praktijken uit Wallonië naar Assemblee.

  • Eureca: Eureca! Dat is een online meetinstrument dat je helpt om milieu-impact van filmproducties in kaart te brengen, mede ontwikkeld door het VAF. Eureca is weliswaar bedoeld voor filmmakers, maar is breed inzetbaar: een filmproductie verschilt in wezen niet zo veel van bijvoorbeeld een muziekevenement, jeugdkamp of tentoonstelling.

Aansluitend was het tijd voor een heerlijke, duurzame lunch: een vegetarische maaltijd met lokale seizoensproducten, verzorgd door APUS & Les Cocottes Volantes. Tussendoor konden de deelnemers via een expositie het project Digimp@ct ontdekken.

In de namiddag namen de Pulsegenoten plaats aan één van de drie werktafels. De thema’s van die werktafels waren geselecteerd op basis van een eerdere bevraging van de Pulsegenoten. Elke werktafel werd geopend door een korte presentatie van een deskundige, waarna de Pulsegenoten in groepjes het thema bespraken. De Pulsegenoten waren in goede handen van de aanwezige facilitatoren. Het team van Pulse Transitienetwerk gaat nu aan de slag met deze input en vormt dit om tot concrete acties die volgend jaar zullen worden uitgerold. De acties die volgen uit de werktafels ontdek je binnenkort op onze website of in onze nieuwsbrief. Wie wil weten welke acties volgden uit Assemblee 2022, kan hier terecht.

Dit waren de 3 thema’s van de werktafels:

  • Voeding en voedselsystemen
    Volgens drawdown.org vormen het tegengaan van voedselverspilling en het overschakelen op plantaardige diëten twee van de belangrijkste oplossingen tegen de klimaatverandering. Voedingsproductie en consumptie hebben dan ook een immens grote impact, niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal! Bovendien komen we er allemaal dagelijks mee in aanraking. Waar dragen wij ons steentje bij? Hoe kan ons netwerk de voedseltransitie versnellen?
    Expert: Lisa Van den Bossche (ILVO - Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek)

  • Degrowth: een nieuw economisch doel?
    Ons huidige economische model is gebaseerd op groei en (massa)consumptie. De roep om de heilige indicator BNP van de troon te stoten en te vervangen door een betere zoals “Bruto Nationaal Geluk”, wordt steeds groter. Met de opkomst van Doughnut Economics, Economy for the Common Good en de Degrowth-beweging bieden zich steeds meer alternatieven aan én begeven ze zich in de mainstream. Omarmen wij mee deze concepten? En wat betekent dit voor onze sectoren?
    Expert: Robin Roels (European Environmental Bureau, Degrowth Belgium, Catapa)

  • Samen gaan we verder. Hoe gaan we samen?
    Het Pulsenetwerk bestaat ondertussen meer dan 10 jaar. Al meer dan 10 jaar slaan we de handen in elkaar. Elk jaar groeit ons netwerk en haar ambitie. Tegelijk neemt de urgentie om de duurzaamheidsvraagstukken samen te tackelen dag na dag toe. Aan de tafel behandelen we daarom deze centrale vragen: 

    • Kunnen we overgaan tot collectieve (publieke) actie? 

    • Hoe kunnen we onderling beter samenwerken?

    • Hoe organiseren we ons om met één stem te spreken?

Deze vragen zijn niet nieuw, en werden in het verleden al meermaals gesteld. Misschien is de tijd ondertussen wél rijp voor collectieve actie? Mogen we dromen van een Green Deal Cultuur-Jeugd-Media?

Expert: Zanna Vanrenterghem (Greenpeace, Klimaatcoalitie, ex-Climate Express)

De dag werd afgesloten met een collectief moment waarbij 1 vertegenwoordiger van elke werktafel de algemene bevindingen deelde met de andere Pulsegenoten. Daarna volgde een gezellige receptie in het BRONKS-café. 

Bekijk hieronder het fotoverslag van de dag, gemaakt door Monday Jr.