Zij kregen een gratis energiescan. Jij ook?
Dit artikel werd geschreven door Heleen De Grande.
Hoe energie-efficiënt zijn jouw jeugdwerklokalen? Misschien niet de meest opwindende, maar wél een cruciale vraag in het verduurzamen van het jeugdwerk. Pulse biedt samen met het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) en het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) gratis energiescans aan voor het jeugdwerk. Wij gingen praten met twee deelnemers van het pilootproject.
Wil jij graag werk maken van een energiezuinig jeugdwerkgebouw, maar weet je niet goed waar te beginnen? Een gratis energiescan kan dat extra duwtje zijn om jouw jeugdwerkgebouw door een groene bril te bekijken. Het pilootproject kan alvast op positieve feedback rekenen van een aantal deelnemende jeugdwerkverenigingen.
“Dommer word je er alleszins niet van, hé. Of je krijgt een pak nuttige tips & tricks, of je krijgt bevestiging dat je eigenlijk al goed bezig bent”, aldus Bart Hendrickx van vzw Sint-Kwinten in Linden. De vzw staat in voor het onderhoud en het verhuur van het gebouw van Scouts Sint-Kwinten in Linden. In september 2020 lieten ze de gratis energiescan uitvoeren. De scan onderzoekt welke ingrepen prioritair zijn voor jouw organisatie, hoeveel ze gaan kosten en binnen welke termijn ze zichzelf zullen terugverdienen.
“Een aantrekkelijk aanbod”, volgens Hendrickx, “waar je zelfs niet over hoeft te twijfelen eenmaal je voldoet aan de voorwaarden.” De voorwaarden? Een minimaal jaarverbruik van 25 000 kWh en het engagement aangaan dat je alle maatregelen goedkoper dan 10 000 euro en met een terugverdientijd van minder dan 3 jaar zelf zal uitvoeren.
Op een uurtje afgerond
Ook jeugdverblijf De Kalei van Chirojeugd Vlaanderen liet onlangs hun infrastructuur grondig scannen. Marc Martens, huisverantwoordelijke van De Kalei erkent vooral het belang van een externe blik:
“Het is leuk om een visie te krijgen van iemand die het gebouw met andere ogen bekijkt dan de dagdagelijkse bewoners. We hopen enkele pijnpunten rond energieverbruik aan te pakken in de nabije toekomst.”
Die externe blik mag je vrij letterlijk nemen. Na het intekenen voor de scan, hoef je als organisatie zelf nog weinig te ondernemen. Na je telefonische intake door Pulse word je gecontacteerd door het Vlaams Energie Bedrijf om de scan in te plannen, waarna een van hun werknemers langskomt om de scan uit te voeren. Een kort inleidend gesprek geeft een eerste zicht op het energieverbruik, waarna de medewerker van VEB in elke ruimte van het gebouw langsgaat, de gaten, kieren en technische installaties onderzoekt en analyseert en links en rechts extra vragen stelt. Je krijgt hoogstens de vraag achteraf nog wat extra documenten door te sturen, zoals bouwplannen. “Op een uurtje waren wij rond”, besluit Hendrickx. Na de verwerking van de scan door de specialisten kan je je resultaten raadplegen op het online platform Terra: je leest er welke ingrepen prioritair zijn, hoeveel ze gaan kosten en binnen welke termijn ze zichzelf zullen terugbetalen.
Tot slot kan zo’n energiescan ook zorgen voor meer ecologisch draagvlak binnen de volledige organisatie. “Ikzelf geef als bestuurder al veel aandacht aan het ecologische luik en of we niet te veel verkwisten. Zo’n energiescan zorgt voor een soort bewustwording voor alle personeelsleden van de vzw en ook naar de jonge leden van de organisatie toe”, aldus Bart Hendrickx.
Ook geprikkeld om energieverspilling in het jeugdwerk een halt toe te roepen? Kijk of ook jouw jeugdwerkorganisatie in aanmerking komt voor een gratis energiescan.