Dit was de allereerste digitale praktijksafari
Dit artikel werd geschreven door Kyria Van Gasse.
Op dinsdag 13 oktober deed Pulse Transitienetwerk een experiment, in samenwerking met Zomer van Antwerpen. Door de stijgende coronacijfers was het namelijk niet mogelijk om een fysieke praktijksafari te organiseren. Gelukkig zijn er moderne hulpmiddelen en konden we onze safari online laten doorgaan.Via Zoom kwam het publiek samen met de medewerkers van Zomer van Antwerpen, een festival rond theater, muziek en dans dat ook workshops organiseert. Al verliep het experiment wat chaotisch, toch kwamen er fijne gesprekken en handige inzichten uit voort.
Ecologische mondmaskers, iemand?
Een aantal medewerkers van Zomer van Antwerpen vertelden ons hoe zij hun festival corona proof hielden en tegelijkertijd ook nog letten op duurzaamheid.Het festival zet namelijk al langer in op die duurzaamheid: bijvoorbeeld door de t-shirts van medewerkers op ecologische wijze te laten maken en het drukwerk op recycleerbaar papier te laten drukken. Nu betekende dat vooral de zoektocht naar ecologische mondmaskers.
Zomer van Antwerpen heeft dit jaar ook een persoon uit hun bestuur aangesteld als coronaverantwoordelijke. Hierdoor is het team van medewerkers altijd up-to-date over de verschillende draaiboeken en maatregelen. Noodzakelijk aangezien die steeds veranderden en voor hen bij verschillende aspecten van de organisatie terug kwamen.
Duurzame gerechtjes op een biologisch afbreekbaar bord
Bijvoorbeeld de zomerbar, een vaste attractie van de Zomer van Antwerpen, moest aangepast worden. Het publiek moest aan hun tafeltje blijven zitten en mocht zelf niet naar de bar gaan, daardoor moest er meer ingezet worden op bediening. Ook het gebruikelijke servies kon omwille van de veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden, dus werd er ingezet op biologisch afbreekbare borden en bestek. Het gebruikelijke cateringaanbod bleef wel bestaan, en dat volgens de duurzaamheidsregels, namelijk 50% vegetarisch en 50% lokale en seizoensgebonden producten.
Van de nood een kunst maken
De voorstellingen vereisten wel wat denkwerk door de vele verplichte veranderingen: aangepaste zaalplannen, andere locaties, minder publiek, enzovoort.
Zo werd de voorstelling van MartHA!tentatief aangepast naar een buitenlocatie, namelijk op het plein van hetpaleis. Omdat ze nog steeds zoveel mogelijk publiek wilden laten meegenieten, gingen ze creatief om met de afstandsregels. Elke toeschouwer had een eigen stoel en kreeg een hoofdtelefoon om de voorstelling volledig mee te kunnen volgen. Hiervoor had hetpaleis zelfs ingezet op een 'Coronakunstwerk', aan de hand van witte stippen op de grond. Dit kunstwerk was dan meteen ook het creatieve zaalplan.
Ook de voorstelling van Laika werd snel aangepast, de extra ontsmetting en mondmaskers pasten zelfs heel goed bij de alchemie die in de voorstelling terug kwam.
Extra veel bloemen voor de vrijwilligers
Spijtig genoeg was het wel een lastig jaar voor de vrijwilligers, die waren moeilijker te belonen en hadden plots een veel grotere verantwoordelijkheid. Daarbovenop moesten ze natuurlijk nog meedenken in het duurzame aspect. Dit laatste lijkt niet altijd even simpel, blijkt uit het groepsgesprek. Het is een uitdagend karwei, maar waar een wil is, is een weg!
Kon je er niet bij zijn of proeft dit naar meer? Blijf op de hoogte van Pulse on Tour: in het najaar van 2020 schuimen wij de evenementen van het netwerk af en zorgen we voor vonken van inspiratie met digitale en/of internationale plugins en praktijksafari’s.