Earth Overshoot Day: draagkracht van onze planeet op de proef gesteld

We schrijven 22 augustus 2020: Earth Overshoot Day is de dag waarop we de natuurlijke bronnen van onze planeet hebben opgebruikt.

Onrustwekkend is dat de voorbije jaren Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar valt, een trend die zich al sinds de jaren 1970 manifesteert. Ietwat ironisch is ‘dankzij’ de sanitaire crisis onze collectieve ecologische voetafdruk dit jaar iets kleiner, waardoor de dag weer wat verschuift. Dat neemt niet weg dat duurzame oplossingen op lange termijn noodzakelijk blijven. Global Footprint Network, de internationale onderzoeksorganisatie die wil veranderen hoe de wereld haar natuurlijke rijkdommen meet en beheert, rekent ook uit op welke dag elk land afzonderlijk in het rood gaat. De dag waarop Earth Overshoot Day geprikt wordt, is gebaseerd op een gemiddelde. Voor België valt de dag al op 5 april, zoals in de meeste westerse en welvarende landen veel vroeger dan de globaal genomen datum. Sommige landen slagen er ook in hun voetafdruk wel binnen de limieten van onze planeet te houden. Benieuwd naar je persoonlijke ecologische voetafdruk? Bereken het hier.

GFN-Country-Overshoot-Day-2020-1024x797.png

#MoveTheDate

De organisatie achter Earth Overshoot Day roept samen met vele andere (internationale) organisaties op om de betreurenswaardige datum te helpen verschuiven en onze planeet weer wat ademruimte te geven. Wat kan je zelf doen om je ecologische voetafdruk te beperken? Laat je inspireren door het Global Footprint Network en geef het goede voorbeeld met #MoveTheDate! Ook organisaties als Natuurpunt, Kunstenpunt, Jeugdbond voor Natuur en Milieu en vele andere geven regelmatig tips over hoe je jouw voetafdruk als individu en/of organisatie kan verkleinen. Netwerk Bewust Verbruiken schreef speciaal voor deze onheuglijke dag een artikel met concrete adviezen waarin het nogmaals voor systemische verandering pleit.

Ruben Arnaerts