Hoe duurzaam is jouw bank?

Onze overheden zien banken als de belangrijkste partner om de economische crisis waar we ons vandaag in bevinden te lijf te gaan. Banken krijgen daarom miljarden toegestopt. Ze kampen nochtans nog altijd met dezelfde kwalen die de bankencrisis van 2008 veroorzaakten. Dat blijkt uit Bankwijzer XL, een nieuwe studie van FairFin.

Schermafbeelding 2021-01-25 om 14.44.49.png

Om de twee jaar publiceert FairFin, dat pleit voor nieuwe en faire regels, de Bankwijzer XL (voorheen ‘Staat van de Banken’). In dit onderzoek nemen ze het reilen en zeilen van de bancaire sector in België onder de loep. Eerst bekijken ze ons bankenlandschap vogelvlucht en spotten de grote trends. Daarna zoomen ze bank per bank in op het investeringsbeleid, de manier van werken en de samenstelling van 16 banken die in België actief zijn. Niet voor niks dopen ze de brochure "Bankwijzer XL": daarin nemen ze meer banken op dan op bankwijzer.be en maken ze een structurele analyse van de banken en de sector.

Groene en ethische praatjes, ook daden?

FairFin dicht banken een beslissende rol toe in het verduurzamen van onze samenleving. “Hun financiële keuzes bepalen welke projecten wel en niet worden uitgevoerd. Maar nog steeds komt de bankensector geregeld in het nieuws door leaks en onderzoeksrapporten over belastingontduiking, winsten uit criminele activiteiten en schadelijke investeringen.” Het rapport maakt de balans op. Uit de belangrijkste bevindingen blijkt alvast dat de sector nog steeds aan zorgwekkende kwalen lijdt.

De Bankwijzer XL, die je volledig kan downloaden op de website van FairFin, biedt info en inspiratie aan iedereen die mee wil timmeren aan een financiële sector waar mens en planeet op de eerste plaats staan.

Guest User