COP26: voorbij de blah

De langverwachte Klimaatconferentie van Glasgow (Conference of the Parties - COP 26) ligt achter ons. Slotteksten werden afgeklopt, akkoorden beklonken, beloftes en voornemens volgden. Primaire doelstelling van deze conferentie was actie, om zo het Akkoord van Parijs te versnellen en concretiseren. Tijdens de aanloop naar COP26 eiste een brede coalitie van culturele organisaties, met Greentrack Gent voorop, al een moediger klimaatbeleid. Is dat ook gelukt? We sprokkelden enkele reacties bij leden uit het Pulsenetwerk en daarbuiten.

De Belgische delegatie in Glasgow werd onder meer vertegenwoordigd door leden van de Klimaatcoalitie, zoals Globelink, BOS+, 11.11.11, CNCD, Bond Beter Leefmilieu, WWF, Greenpeace Belgium, ABVV en de VN-jongerenvertegenwoordigers uit de Vlaamse en Waalse jeugdraad. Natuurlijk tekende ook Extinction Rebellion present. Youth for Climate en Pulsegenoot FairFin namen deel aan de People’s Summit. Die top is een bottom-up tegenhanger van COP26 en verenigt experten, activisten, getroffen groepen en het breed publiek om een waardig alternatief te ontwikkelen op de plannen van de wereldleiders. De klimaatcoalitie betreurde in haar collectieve reactie het gebrek aan actie, maar ziet het Akkoord van Parijs nipt overleven.

Lichtpuntjes, maar teleurstelling troef

Pulsegenoot BOS+ keerde - niet als enige - terug met gemengde gevoelens. Laure De Vroey, beleidsmedewerker bij BOS+, ziet in de ‘bosdeal’ een mogelijk lichtpunt, maar waarschuwt voor valkuilen en mist daadkracht. BOS+ stelt meteen ook mogelijke oplossingen voor en belooft de doelstellingen van heel nabij op te volgen.

FairFin kaartte vooral aan dat ondanks de vorming van de ‘Glasgow Financial Alliance for Net Zero’ (GFANZ) en het ter beschikking stellen van 130 duizend miljard dollar voor de transitie de banken uitblinken in vaagheid. “Het grootste probleem met hun statement is dat ze nog steeds weigeren de geldstroom naar nieuwe fossiele brandstoffen stil te leggen. Zolang die geldstroom vloeit, zijn we aan het dweilen met de kraan open.” FairFin oordeelt dat de banken simpelweg niet op de afspraak waren: imago en winst primeren nog steeds boven een doortastend klimaatbeleid.

Geen denderende trein, dan maar op de fiets?

Een andere Pulsegenoot, Climaxi, is nog scherper in haar oordeel. Filip De Bodt van Climaxi betreurt dat de verhoopte trendbreuk uitbleef en spreekt zelfs van ‘de trein der traagheid naar de hel’. Ook 11.11.11 en Jeugddienst Globelink reisden per trein met het jongerencollectief 'The Road To Glasgow' naar de Klimaattop. De vijftien jongeren met een eigen kijk op de toekomst, specifieke verwachtingen en persoonlijke beweegredenen, brachten uitgebreid verslag uit van hun ervaringen. Ze slaagden in hun opzet, de stem van jongeren laten weerklinken, maar werden hun verwachtingen ook ingelost? Herbeleef hun reis hier.

Als we het dan toch over duurzame verplaatsingen hebben, mag ook de oproep van de European Cyclists’ Foundation, ondersteund door De Fietsersbond, naar aanleiding van de Klimaattop niet ontbreken. In deze brief roepen ze de wereldleiders op om fietsen te boosten.

Reine Spiessens, VN-jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling, maakte deel uit van  de officiële Belgische delegatie en ging daarover in gesprek met De Ambrassade. Ook Lotus Li, adviseur bij De Ambrassade, was er bij en liet haar licht schijnen over wat ze een Conference of the Power noemt: een revolutie van hoe de mensheid zich organiseert lijkt haar de enige optie. Lotus Li: “De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig.” Amen.

(c) Laure De Vroey

Guest User