Pulsenetwerk 2021
Ook in 2021 knetterde het netwerk dat het vonken gaf. Ondanks ongewone omstandigheden kijken we trots terug op verbluffend vooruitstrevende initiatieven die ook dit jaar weer de kracht van de cultuur-, jeugd- en mediasector onweerlegbaar hebben aangetoond. Het netwerk verbond live indien mogelijk, digitaal indien nodig of zinvol. Wat onthouden wij van 2021?
Pulsegenootschap 2.0
De Pulsegenoten eisen een almaar prominentere rol op en zullen ook in de toekomst verder vorm geven aan Pulse. In het zog van W/ONDERSTROOM 2020 ontstond de ‘van-denken-naar-doen-tank’ IM/PULSE. Twee werkgroepen buigden zich over ‘Delen & Hergebruik’ en ‘Training & Opleiding’. Wie zich actief inzet voor IM/PULSE is automatisch Pulsegenoot. Tijdens het voorjaar lanceerden we het Pulsegenootschap 2.0: scherper afgelijnd en met een duidelijkere meerwaarde. Daar tekenden al 150 Pulsegenoten op in. Tijdens de Pulsegenotendrink presenteerden we hen het digitale platform dat laagdrempelige uitwisseling faciliteert. Assemblee moest het eerste exclusieve treffen voor Pulsegenoten worden, maar de scherpere coronamaatregelen beslisten er anders over. We organiseerden een poll bij de deelnemers en zij kozen duidelijk voor uitstel. Een herkansing met thematische werktafels in het voorjaar van 2022 volgt.
Echte connectie
Toch kregen we ook de kans levensecht te connecteren. Op Youth In Europe: The Offenburg Talks hielden we een pleidooi voor samenwerking om groener jeugdwerk in Europa te verstevigen. Op Informatie Aan Zee kondigden we we het pilootproject rond transitie- en toekomstdromen met de Antwerpse bibliotheken aan. Ook het welbekende recept van onze live praktijksafari’s bleek nog te werken: we bezochten Bolwerk (Kortrijk) en In Limbo (Brussel). Digitale praktijksafari’s maakten een exotischere trip dan weer mogelijk: we zetten onze internationale reeks verder in samenwerking met Live DMA en staken ons licht op in Vooruit (Gent), Schwuz (Berlijn) en Le Grand Mix (Tourcoing). Een reisverslag met enkele low tech tips for sustainable live music events brachten we uit op Wallifornia (Luik).
Samenwerking loont
Pulse draait deels op de kracht van de sectoren. We kwamen samen of plugden in. Met Ambrassade en Globelink behandelden we tijdens 3 bijeenkomsten van Netwerkmoment DZH Jeugd dubbel zoveel duurzaamheidsthema’s op vraag van jeugdwerkorganisaties. Met de Werkgroep Duurzame Filmcultuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) legden we linken tijdens een digitaal inspiratiemoment over duurzame filmcultuur voor vertoners. Met Digimpact starten we binnenkort ook een traject rond duurzaam gamen. Indien noodzakelijk kozen we voor uitstel, nooit afstel. Met Socius bouwen we in 2022 verder aan een coalition of the willing en zoeken we naar samenwerkingspistes binnen de sociaal-culturele sector. Met FARO en een verbond van erfgoedprofessionals bezoeken we weldra het Museum Plantin-Moretus.
Ook cross-sectoraal
Met behulp van een enthousiaste vrijwilligersredactie speurden we de sectoren af naar goede praktijken in mindere tijden en bundelden we ze in de blog Voorbeeldingskracht. We weten dat er veel gebeurt en dat mag gerust wat vaker in de schijnwerpers worden gezet (zo concludeerden we ook tijdens een eerste cross-sectorale collegagroep over communicatie). De gratis energiescans pauzeerden we even en lanceren we binnenkort weer voor en met de jeugdsector. Diezelfde jeugd sloeg trouwens de handen in elkaar met enkele korte ketenorganisaties voor een eerste succesvolle test van het innovatieve partnerproject ‘Korte keten & kampen’.
Het voorjaar gloort
En de toekomst? Die is hoopvol. Aldus 10 klinkende namen van de Nederlandstalige literatuur in evenveel radicaal positieve verhalen gebundeld in ‘2084, de toekomst is hoopvol’. In het feeërieke Gentse Theresianenklooster activeerden we gezamenlijk onze hoop. Ook in 2022 drukken we door voor de transitie: dat doen we voor en vanuit het netwerk. De eerste activiteiten prijken al op onze kalender. Wees als eerste op de hoogte door je onderaan in te schrijven op onze nieuwsbrief.