Alle kaarten op tafel: de herkansing
Eind vorig jaar had normaal gezien Assemblee, de trefdag van en voor Pulsegenoten, moeten plaatsvinden. Helaas. De corona-pandemie wierp ook voor ons en de Pulsegenoten roet in het eten. In overleg met de deelnemers kozen we voor uitstel. We deelden het programma van Assemblee op in twee aparte evenementen: Alle Kaarten op Tafel en Connect.
Vier van de zes thema’s van Alle Kaarten op Tafel werden door ons opnieuw opgepikt en geprogrammeerd in het voorjaar van 2022.
Klimaaturgentie [maandag 21/03/2022, namiddag - Antwerpen]
Duurzaam digitaliseren [woensdag 23/03/2022, namiddag - Brussel]
Lexicon voor duurzaamheid [woensdag 30/03/2022, namiddag - Antwerpen]
Energie & infrastructuur [vrijdag 01/04/2022, voormiddag - Gent]
Aan elke tafel gingen we op zoek naar wat ons verbindt. Het doel van deze tafels: zicht krijgen op de aanwezige drempels en kansen met betrekking tot deze thema’s en, vooral, het initiëren van samenwerking en bondgenootschappen. Een beknopt verslag van deze vier bijeenkomsten.
Klimaaturgentie
Hoe heet is het klimaat? Die vraag legde Steven Vromman voor aan de deelnemers.
Aan de hand van enkele deep democracy werkvormen, stelden we samen vast dat de klimaatactivisten in rouw zijn. Het gaat allemaal niet snel genoeg en de wereld bloedt. En bij rouwen horen rituelen. Er is een nood aan opnieuw connecteren met elkaar én de natuur. Daarom onderzoekt Pulse met welke rituelen we het netwerk kennis moeten laten maken. Verwacht je na de zomer aan een praktijksafari waarbij we je laten proeven van reconnectie en deep ecology en achteraf in gesprek gaan over hoe jij deze kan inzetten in je dagelijkse praktijk.Lexicon voor duurzaamheid
Het gezellige salon van De Veerman was het inspirerende decor van deze Alle kaarten op tafel. Onder begeleiding van Eva De Groote stelden we vast dat de woorden die we gebruiken voor duurzaamheid ontoereikend zijn. Ze zijn gecontamineerd, geclaimd door de foute doelen en vaak onduidelijk en vaag. Tijd om ze terug te claimen. Maar hoe doe je dat? En welke woorden kies je dan? Eenvoudige vragen, maar zonder een eenvoudig antwoord, waar ook deze groep deelnemers het antwoord niet op had.
Tijdens de korte oefening “woorden verzinnen”, geleid door Pulsegenoot Rone Fillet, een extract uit het project e.co.lect van De Veerman, stelden we eigenhandig vast wat we eigenlijk al wisten: taal is emotie is en creatief met taal omgaan helpt om elkaar binnen te laten bij de eigen perspectieven die leven rond duurzaamheid. e.co.lect liet ons toe om met elkaar in gesprek te gaan over wat duurzaamheid voor ons betekent. Een absolute aanrader voor groepen of teams die werk willen maken van duurzaamheid.Maar dus, woorden claimen en terug in de samenleving zetten. Biedt een woord-van-het-jaar misschien een uitleg?
Van klimaatmoeheid naar klimaatmoedigheid!Energie & Infrastructuur
Met bakken ervaring en in het huis waar het voor hem allemaal begon: Johan Penson modereerde in Kunstencentrum VIERNULVIER een gesprek over energie en infrastructuur. De groep legde de vinger op de wonde met betrekking tot financiering, regelgeving, ontzorging, masterplannen en complexiteit van gebouwen, beleid, eigenaarschap, circulariteit en nog veel meer.
We gaan nu aan de slag met hun input en werken toe naar beleidsaanbevelingen. Wordt vervolgd.
Duurzaam digitaliseren
Deze tafel werd voor een tweede maal uitgesteld. Omwille van conflicterende agenda’s bleek het deelnemersveld te klein. We herkansen na de zomer op 28 september. Verwacht je in het najaar ook nog aan een praktijksafari over duurzaam digitaliseren.