Jongeren tegen ongelijkheid
Op vrijdag 6 mei palmden jongeren voor één dag de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement in. Dat het die dag alle hens aan dek was, heeft alles te maken met het project KRAS. Dit is een rollen- en discussiespel waarbij honderden jongeren uit 28 verschillende KRASgroepen een jaar lang vrijwillig debatteren rond één centraal thema. Dit jaar was dat ongelijkheid, zowel op sociaal, economisch als politiek vlak, lokaal als in de wereld.
Als resultaat van die dag kwam Het Jong Besluit tot stand. Dit Jong Besluit van KRAS bevat de oplossingen, ideeën en aanbevelingen van zo’n 580 jongeren over het thema ongelijkheid, zowel op nationaal als mondiaal vlak. Deze aanbevelingen zijn het resultaat van een jaartraject waarin deze jongeren debatteren vanuit verschillende invalshoeken. In aanwezigheid van politici en experts werden deze concrete beleidsaanbevelingen op Plenum (b)XL 2022 gewikt, gewogen en gestemd. Voor een glimp van de sfeer: #Plenum22 op Twitter, op Facebook, op Instagram.
Jongeren in debat met politici
Het KRAS traject rond het thema ongelijkheid liep over het hele schooljaar 2021-2022. In eerste instantie verdiepten de jongeren zich in verschillende standpunten in het debat rond ongelijkheid via rollenspelen. Op die manier maakten ze kennis met het thema en ontdekten ze verschillende perspectieven in dit debat. Nadien kregen de jongeren de kans hun persoonlijke mening te vormen en hierover het debat aan te gaan met lokale politici. Uitgangspunt hierbij is dat jongeren zelf bepalen wat zij belangrijk vinden als het gaat over ongelijkheid in de wereld.
“We hopen dat u zich kan laten inspireren door het harde werk van deze jongeren, om in uw (beleids)werk ook hun visie op de toekomst mee vorm te geven.” - Jeugddienst Globelink
Jeugddienst Globelink analyseerde alle aanbevelingen die de jongeren deden en vatte de meest opvallende trends samen in Het Jong Besluit. In elk parlement werden een aantal aspecten van ongelijkheid in de wereld besproken in 6 verschillende commissies. In de Kamer ging het over sociale vraagstukken: gezondheidszorg, onderwijs en de woon- en arbeidsmarkt. In de Senaat over economische ongelijkheid tussen bedrijven, tussen bedrijven en overheden en in bedrijven. Als laatste ging het in het Vlaams Parlement over politieke ongelijkheid: de stem van het volk en (jongeren)participatie.
Met dank aan Lore Vekeman van Jeugddienst Globelink.