Netwerk Duurzaamheid Jeugd #1
Op maandag 27 februari verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid. Tijdens deze eerste bijeenkomst van 2023 ontdekten we in de voormiddag de werking en goede praktijken van onze gastlocatie en hielpen we elkaar om de duurzaamheidsplannen van het jeugdwerk te realiseren. In de namiddag gingen we in gesprek met enkele boeiende experten over hun ervaringen.
Sophie Verbrugghe van De Ambrassade begeleidde een uitgebreide kennismaking tussen de deelnemers: waar werken ze rond en welke duurzaamheidsthema’s zijn voor hen belangrijk? Daarna vertelden de medewerkers van BAZZZ Chloë Spiessens en Mohamed Missaoui de groep meer over het jeugdcentrum en wat duurzaamheid voor hen betekent. Gastlocatie BAZZZ is een jeugdwerking voor iedereen. Met de z’en als zelfontplooiing, zelfontwikkeling en zelfvertrouwen, bieden ze een veilige plek voor tieners en jongeren met een migratiegeschiedenis. Ze organiseren workshops, activiteiten en uitstappen vanaf 12 jaar in en rond Antwerpen. Ze laten jongeren bloeien en groeien vanuit hun eigen talenten en kracht. We zoomden in op enkele van hun projecten en de filosofie die ze daarbij hanteren, waarbij ze telkens vertrekken vanuit de noden van jongeren.
In de namiddag verdeelden we ons in 2 groepen en gingen we in parallelle sessies in gesprek met Ellen Vandenbroucke (School 2030) over ‘duurzaamheidsbeleid in je eigen organisatie’ en Annemie Geerts (De Veerman) over ‘duurzaam ruimtegebruik’. Ellen Vandenbroucke is coördinator van School 2030 en werkt op de dienst onderwijs van de stad Leuven. School 2030 is een innovatief samenwerkingsverband dat Leuvense scholen helpt met het implementeren van een systemisch duurzaamheidsbeleid, weg van de losse acties. Ze zetten in op een "whole school approach", op effectieve CO₂-reductie, attitude-ontwikkeling en bewustwording van de klimaatcrisis (zowel oorzaken, gevolgen als oplossingen) bij een scharniergeneratie jongeren én hun omgeving. In haar vrije tijd is Ellen ook klimaatcoach bij Klimaatcontact.
Annemie Geerts is artistiek leider bij De Veerman en gaf een stuk van de workshop Architelier, gevolgd door reflectie over het atelier en de methode. Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling en/of om hun omgeving te herdenken. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling. Hoe zou de stad eruitzien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken? De Veerman is een kunstenorganisatie die zich richt op educatie en participatie en projecten ontwikkelt waarin mensen experimenteren, spelen en leren over en door kunst.
Onder begeleiding van Nell Boeykens van Globelink sloten we de dag af met een interactief gesprek op voeten.
Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende bijeenkomst inhoudelijk vormgegeven. Volgende keer komen we samen bij Cultureghem op woensdag 24 mei: inschrijven kan nu al. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
Wil je er volgende keer graag bij zijn of heb je andere vragen? Voor meer informatie kan je terecht bij Ruben.