Inspiratie: Boomtown - Het duurzame festival van de toekomst

Hoe groot is de CO2 uitstoot van een festival en hoe kan je als festival werken aan duurzaamheid? Dat vroeg Pulsegenoot Boomtown zich af. Het elektriciteitsverbruik tijdens festivals zorgt vaak voor torenhoge kosten voor organisatoren. De stroom wordt bovendien in de meeste gevallen nog opgewekt met vervuilende dieselgeneratoren. Boomtown bracht tijdens de vorige editie samen met onderzoeksgroep Electa van KU Leuven - Gent (Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen) het energieverbruik van het festival in kaart.

Daglicht nefast voor het (licht)verbruik

De energieslurpers op het podium van een festival zijn de geluid- en lichtinstallaties. Extra verlichting bovenop de standaardinstallaties kunnen een grote impact hebben op het verbruik van een band. Festivalorganisatoren voorzien standaard een lichtinstallatie maar daarbovenop hebben bands en dj’s vaak nog eigen extra podiumverlichting mee. Dit zijn niet altijd de meest energievriendelijke alternatieven waardoor het verbruik al snel de hoogte inschiet. Opvallend: tijdens de dag wordt evenveel energie verbruikt als ‘s nachts. Er is vaak een heuse lichtshow nodig om tijdens een dagconcert de juiste sfeer te scheppen. Een goede lichtshow is overdag helaas pas te zien als de lichtman extra zijn best doet. Ook opvallend: dj’s verbruiken evenveel energie als een rockband. Ook daar moeten we wellicht richting de podiumverlichting kijken.

De bar

Achter de bar geldt: hoe warmer de dag, hoe hoger het verbruik. De stijging van het energieverbruik is dus in grote mate te koppelen aan de zomerse temperaturen. Goed geïsoleerde frigo’s en een verstandig gebruik er van zijn belangrijk om tijdens een warme dag het verbruik te minimaliseren.

Vervoer is de grootste energieslurper

De belangrijkste conclusie uit het rapport ligt echter nog elders: voor de verduurzaming van het festival moet niet enkel gekeken worden naar het energieverbruik op het festival zelf. De verplaatsingen van podiummateriaal, foodtrucks, bar, bands, vrijwilligers en vooral toeschouwers,... brengen een energieverbruik met zich mee dat wellicht een veelvoud is van het totale elektriciteitsverbruik van Boomtown tijdens het festival zelf. Het stimuleren van duurzaam vervoer van en naar het festival is een must.

“Indien een bezoeker van Boomtown bijvoorbeeld van Brugge komt met een dieselwagen dan verbruikt hij ongeveer evenveel energie als één optreden van RHEA. Als er dus zo’n 35 personen eenmaal heen en terug rijden van Brugge naar Boomtown, dan verbruiken zij evenveel energie als de opgemeten elektrische kringen van Boomtown doorheen het volledige festival. Voor een festival met zo’n 3000 dagelijkse bezoekers is het vrij zeker dat de verplaatsing van deze bezoekers meer energie verbruikt dan het festival zelf.

Alternatieven voor de toekomst

Wanneer er wordt gekeken naar groenere alternatieven om een festival van elektriciteit te voorzien wordt er vaak naar zonnepanelen gekeken. Zonnepanelen wekken uiteraard enkel elektriciteit op overdag, als de zon schijnt, en moeten dus altijd in combinatie met batterijen uitgebaat worden en vooral als deze als alternatief voor dieselgeneratoren gebruikt worden.

Energiemeting 2.0

Ook dit jaar werkt Boomtown samen met onderzoeksgroep Electa van KU Leuven - Gent om de verduurzaming van het festival verder op te volgen. Op 20.07, de laatste dag van het festival wordt er een testcase opgezet waarbij er tijdens de daguren geen lichtinstallatie gebruikt zal worden. De bedoeling is om de resultaten van die meting te vergelijken met de resultaten van vorig jaar. Boomtown werkt dit jaar ook met een mobiele installatie met zonnepanelen en ingebouwde batterij. Ook het verbruik van stroom via deze alternatieve energiebron zal gemonitord worden.

Volledige resultaten

Lees de conclusies van de meting in het rapport van KU Leuven.

Op 3 mei werd op de talk ‘Het duurzame festival van de toekomst’ een pitch gegeven van de resultaten. Herbeluisteren de talk via Soundcloud.

De partners van Boomtown in dit onderzoek zijn onderzoeksgroep Electa van KU Leuven, Gent en kadert binnen het Europese project MusicAIRE. De mobiele zonnepaneleninstallatie is een samenwerking met Bolt.

Praktijksafari

Vorig jaar ging Pulse op praktijksafari naar Boomtown. Lees hier het verslag!

Op 13 juli 2023 gaan we opnieuw op praktijksafari naar een duurzaam festival: het Walden Festival.

Jolan Huygens