Broei doorbreekt bubbels

Meer inclusie in het Gentse jongerenlandschap dankzij Broei

Veel jongeren vallen buiten de boot. Dat blijkt uit een studie van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), waarbij meer dan 7.000 jongeren werden bevraagd. Jongeren in een kwetsbare maatschappelijke positie doen minder vaak mee aan het verenigingsleven. Ook op het vlak van infrastructuur en aanbod zijn de kansen niet gelijk verdeeld. Maar waarom zijn jongeren met een migratieachtergrond of een beperking moeilijker te bereiken? Jeugdorganisaties werken al langer aan meer diversiteit en inclusie, ook Broei, een doe- en denkplek voor de nieuwe generatie. 

Broei is facilitator en biedt jongeren tussen 16 en 30 jaar een plek om volop te experimenteren en vooral van elkaar te leren. Waarom? Omdat jongeren de kans verdienen om hun talenten en passies te ontdekken en verder te ontwikkelen. Zelf stelt Broei geen programma samen, maar via een open call zoeken ze naar jongerenorganisaties die samen een programma willen opzetten voor een periode van zes maanden. De activiteiten zijn gebaseerd op drie pijlers: expressie & creativiteit, leren & ondernemen, en technologie & duurzaamheid. In ruil krijgen de organisaties tijd, ruimte, ondersteuning en middelen om niet alleen plezier te maken, maar ook impact te hebben.

"Als ik zelf het programma voor jongeren zou bepalen, zou ik altijd drie jaar achterlopen voordat ik weet wat er leeft bij hen," vertelt Marie, coördinator van Broei.

Broei is gevestigd in Gent, en dat is niet toevallig. Gent is uniek omdat alle jongerenorganisaties zich aan de rand van de stad bevinden. Hierdoor bleef iedereen in zijn eigen bubbel. Er was dus behoefte aan een plek in het centrum waar jongeren elkaar konden ontmoeten. Broei testte het idee van een jeugdhuis met een tijdelijke invulling, en het experiment bleek een succes.

Maar hoe doorbrak Broei die bubbels? Om dat voor elkaar te krijgen, trok Broei zelf de stad in met verschillende projecten. Een van die projecten zijn de Broeiklassen. "We merkten dat we vooral artistieke, witte jongeren bereikten met ons programma, en daar wilden we verandering in brengen," legt Marie uit. De Broeiklassen zijn gratis workshops voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. De workshops worden verzorgd door enkele jongerenorganisaties die bij Broei betrokken zijn. Om de doelgroep te bereiken, werkt Broei samen met organisaties zoals Oranje vzw, Refu Interim en Amal vzw. Deze partners ontvangen een folder met workshops die uiteenlopen van mentaal welzijn tot muziekproductie, waaruit ze kunnen kiezen.

Het project is een win-win voor alle betrokkenen. Broei bereikt de doelgroep die ze normaal moeilijk aantrekt, de partnerorganisaties zijn blij dat ze hun jongeren een gratis activiteit kunnen aanbieden, en voor de jongerenorganisaties is het interessant omdat ze in contact komen met een nieuwe doelgroep. Daarnaast leren ze ook hoe ze hun communicatie kunnen verbeteren en krijgen ze een vast inkomen voor hun workshop.

Een mooi voorbeeld is een klein nightlife-collectief dat een workshop organiseerde waarin ze collages maakten op albumhoezen. De workshop was zo’n succes dat de jongeren gevraagd werden om een knutseldag te organiseren bij OKAN. Een inspirerend verhaal over hoe twee totaal verschillende groepen jongeren een band met elkaar opbouwden.

Het bereiken van een diverse groep jongeren is slechts de eerste horde die Broei heeft genomen. De echte uitdaging ligt in het bouwen van blijvende bruggen tussen de verschillende groepen, zodat ze elkaar beter leren kennen en samen verder kunnen groeien. Het gebrek aan middelen voor een toegewijde jeugdwerker blijft echter een struikelblok. Zoals Marie het zegt: "Een brug bouwen kost tijd, moeite en vertrouwen, en daar is één persoon voor nodig die zich hier volledig op kan richten."

Toch is de impact van Broei nu al duidelijk zichtbaar. De initiatieven creëren niet alleen ruimte voor creativiteit en ontmoeting, maar laten ook zien dat jongeren uit verschillende achtergronden samen sterke en inspirerende verhalen kunnen schrijven.

Als de steun en middelen blijven groeien, kan Broei een nog grotere rol spelen in het Gentse jongerenlandschap. Want uiteindelijk verdient elke jongere, ongeacht zijn achtergrond, de kans om te groeien en zijn talenten te ontdekken. Hopelijk zal die kans zich blijven uitbreiden, met dank aan de gedreven inzet van organisaties zoals Broei.


Dit artikel werd geschreven door onze vrijwilliger Jinte Frederix.
Hartelijk dank, Jinte!

Finn Van Dinter