Pilootproject ‘Transitie- & toekomstdromen’ geslaagd

Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? Hoe verweef je duurzaamheid in jouw bibliotheek en hoe krijg je iedereen mee? Een team van bibliotheekmedewerkers van Stad Antwerpen boog zich tijdens het traject ‘Transitie- & toekomstdromen’ over die uitdagende vragen. Tijdens dit pilootproject dompelden Pulse Transitienetwerk en LINC vzw de groep onder in diverse duurzaamheidsthema’s en daagden ze uit om de toekomst van de bibliotheek en de rol ervan in de maatschappij om te denken. Tussendoor serveerden we de deelnemers prikkelende goede praktijken uit België en Nederland. Dat resulteerde in twee concrete pistes voor acties die de groep in 2023 verder zal ontwikkelen.

Het traject geeft de noden, wensen, ambities en dromen van bibliotheekmedewerkers over de toekomst en de transitie binnen (en buiten) de muren van Antwerpse bibliotheken vorm. De belangrijkste inhoudelijke troeven volgens de deelnemers? Duurzaamheid tastbaar maken door concrete praktijken te bestuderen bij inspirerende en creatieve denkers en doeners. Ruimte voor uitwisseling, dialoog en verbeelding. En, misschien wel het belangrijkste, netwerkvorming en samenwerking. De groep voelt zich nu gesterkt en gewapend met de juiste handvatten om te bouwen aan de bibliotheek van de toekomst.

Cross-sectorale kruisbestuiving

Bibliotheken zijn de plaatsen bij uitstek waar samenleving en cultuur elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. We benaderden actuele en urgente thema’s als meerstemmigheid en duurzaamheid via cross-sectorale kruisbestuiving met organisaties als LocHal (Tilburg), FMDO, KVS, Muntpunt, Stormkop, Onder Stroom, Het Bos en Blikfabriek.

Het bezoek aan LocHal beroerde hoofden en harten. De bibliotheek in Tilburg toont hoe de bibliotheek van de toekomst eruit kan zien. Via hun programmatie nemen ze een standpunt in en creëren wederzijds begrip door als ontmoetingsruimte dialogen te starten op maatschappelijk niveau.

Vliegwieleffect

Duurzaamheid is scherper geworden voor de deelnemers, ze voelen zich nu gewapend met handvatten om mee aan de slag te gaan op verschillende niveaus en naar verschillende belanghebbenden: de omgeving van de bibliotheek, de bezoekers, collega’s en ook het beleid. Aangezien er onder de deelnemers een duidelijke behoefte heerst om blijven samen te komen, zijn ze gemotiveerd om het pas gevormde netwerk warm te houden en vliegwieleffect te genereren. De visieontwikkeling zal verder worden gezet in 2023.

‘Hoe kan je samen met partners via bibliotheekwerking een antwoord bieden op maatschappelijke problemen?’ - Deelnemer traject

Dit traject, een samenwerking tussen Pulse Transitienetwerk, LINC vzw en Stad Antwerpen, was een geslaagde eerste pilootproject. Het kreeg participatief vorm en vertrok vanuit de bibliotheekmedewerkers zelf, met als doel emancipatie en actie. Enkele medewerkers deelden hun ervaring in META, het tijdschrift voor bibliotheek & archief van VVBAD:

Artikel 1

Artikel 2

Wil je zelf als organisatie en samen met collega’s de eigen werking verduurzamen, werk maken van een andere toekomst en sociaal-rechtvaardige samenleving? Misschien kunnen we elkaar versterken en samen een traject starten. Ontdek er hier meer over.

Jolan Huygens