Projectoproep: ING fonds voor duurzame gebouwen
Hebt u plannen om groen te voorzien op de gevels van een museum, een station of een gemeentehuis om de bewoners, de gebruikers en je gebouw te laten genieten van de weldaden van die vergroening? Bent u van plan om de grote buitenmuren van een ziekenhuis of een sportcentrum te gebruiken om er een verticale groene ruimte van te maken? Of wilt u uw scholencampus in de stad omtoveren tot een groene oase door de muren van de gebouwen op de site te bekleden met allerlei planten en zo de duurzaamheid en het welzijn te bevorderen?
Het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen lanceert deze projectoproep om u te helpen bij uw plannen voor het vergroenen van de gevels van voor het publiek toegankelijke gebouwen, ten gunste van iedereen. Voor alle projecten samen wordt een bedrag van minimum 300.000 euro ter beschikking gesteld, met een maximum van 100.000 euro per project.
Ligt het gebouw waarin u werkt, waarvan u de eigenaar of de verantwoordelijke bent in stedelijk gebied, komen er regelmatig burgers en verschillende groepen over de vloer en zou het gebaat zijn bij een vergroening van de gevels ten voordele van de gebruikers, bezoekers en omwonenden? Hebt u al onderzocht of uw idee haalbaar en relevant is, hebt u al ontwerptekeningen en een voorontwerp laten maken, of wilt u deze en volgende stappen sneller doorlopen zodat uw project in de komende maanden vorm kan krijgen?
Vertel ons over uw project en dien uw kandidatuur in voor de projectoproep 2023 van het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen. Bekijk de onderstaande selectiecriteria om uw kandidatuur zo goed mogelijk voor te bereiden.
Het Fonds werd opgericht naar aanleiding van de 150ste verjaardag van ING België en wil met deze oproep een blijvende bijdrage leveren om de lucht in de steden te verbeteren, het stedelijk hitte eiland effect te beperken en de natuur terug te brengen in de stad om zo het welzijn van de bewoners te verbeteren en gebouwen een positieve bijdrage te laten leveren voor het milieu.
In dichtbebouwde wijken bieden ‘verticale tuinen’, zoals groene gevels soms ook worden genoemd, immers allerlei voordelen: naast het aangename en rustgevende effect voor de bewoners en de bezoekers, verbeteren zij ook de luchtkwaliteit, verminderen ze het lawaai, helpen ze ook het klimaat regelen en het regenwater opvangen in de stedelijke omgeving. Groene gevels helpen om gebouwen te isoleren tegen overmatige warmte in de zomer en kunnen de levensduur van muren verlengen door ze te beschermen tegen weer en wind en ook tegen vervuiling. Op ecologisch vlak bevorderen die nieuwe oppervlakten voor de natuur de biodiversiteit, doordat ze een schuilplaats en voedsel bieden aan groot aantal insecten en vogels, in aanvulling op andere natuurlijke elementen die in de omgeving aanwezig zijn (parken, tuinen, bloemperken en borders, kanalen, vijvers, enz.). Groene gevels kunnen ook bepaalde architectuurelementen beter tot hun recht laten komen en een troef bieden voor de buurt.
VOOR WIE?
Een project kan worden ingediend door elke, openbare of particuliere, organisatie in een gebouw waar vaak publiek komt of dat voor het publiek toegankelijk is, zoals gemeentehuizen, stadhuizen, stations, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, revalidatiecentra, opvanghuizen, crèches, scholen, opleidingsinstellingen, sportcentra, zwembaden, musea, theaters, culturele centra, bibliotheken, mediatheken, gemeenschapscentra… Deze projectoproep is niet bedoeld voor bedrijven of commerciële initiatieven, noch voor projecten van individuele personen.
TIMING
Indienen tot: 08/06/2023
ONDERSTEUNING
Vanaf € 15.000 tot € 100.000