ASSEMBLEE 2022
ASSEMBLEE is volzet, inschrijven is niet meer mogelijk. We kijken ernaar uit jullie te ontvangen op donderdag 15/12 in De Singel.
Elk jaar organiseert Pulse een trefdag exclusief voor Pulsegenoten: ASSEMBLEE.
Die dag ligt de nadruk op kennismaking, verbinding en het smeden van coalities om samen een duurzame samenleving waar te maken. Het uitwisselen van inspirerende praktijken en expertise staat centraal en vormt voer voor discussie en experiment in de cultuur-, jeugd- en mediasector.
Na de uitgestelde en verkapte editie van 2021 treffen we elkaar dit jaar eindelijk voor een eerste volwaardige editie van ASSEMBLEE! We treffen elkaar op donderdag 15 december 2022 in DE SINGEL, Antwerpen. Het volledige programma lees je lager op deze pagina.
Je plekje reserveren, kan via onderstaande knop.
Deelname is kosteloos voor Pulsegenoten, inclusief duurzame lunch.
Ben je nog geen Pulsegenoot, registreer je dan eerst hier.
Het programma
VOORMIDDAG
Kennismaking met andere Pulsegenoten
Bij de start van de dag ontdek je wie de andere Pulsegenoten zijn en wat hen bezighoudt. Pulse zorgt voor de nodige handvatten om een gesprek aan te knopen en op zoek te gaan naar wat jullie bindt.Werktafels: “alle kaarten op tafel”
Aan vijf gesprekstafels verkennen we evenveel thema’s en gaan we op zoek naar wat ons verbindt. De thema’s liggen vast en puurden we uit onze verkenning van het netwerk. Pulse zorgt voor de nodige procesbegeleiding per tafel, maar de inhoud vul jij mee in. Het doel van deze tafels: zicht krijgen op de aanwezige drempels en kansen met betrekking tot deze thema’s en wat de grootste gemene deler is voor de Pulsegenoten rond de tafel. De output van deze tafels vormt de voedingsbodem voor de Pulse-werking in 2023 en een basis voor potentiële samenwerking en bondgenootschappen.Maak je keuze uit een van de vijf thema’s die we selecteerden:
Duurzame financiering: nieuw geld
Geld doet de wereld (door)draaien. Maar hoe kunnen we geld gebruiken om de wereld ook effectief in de juiste richting te doen draaien? En welke financiering hebben we nodig om onze duurzame projecten te doen draaien? Hoe geven we een draai aan de huidige financiële modellen? Kunnen we er samen een draai aan geven?
Facilitator: Yolan GielenBiodiversiteitsverlies: de onderbelichte crisis
69 procent minder wilde dieren in 48 jaar tijd, becijferde WWF recent. De biodiversiteitscrisis bevindt zich momenteel minder op de voorgrond dan de klimaatcrisis, maar ze belooft minstens even dramatisch te worden. Indien we niet drastisch ingrijpen, dreigt ons ecosysteem in te storten. Waar kunnen wij bijdragen en welke rol kunnen wij spelen?
Facilitator: Steven VrommanEnergiecrisis als hefboom voor verandering
De energieprijzen swingen de pan uit en plots lijkt iedereen – burger, organisaties en beleid – de mond vol te hebben van energiebesparing. Tegelijk wordt de kloof tussen arm en rijk pijnlijk duidelijk. Never waste a good crisis. Kunnen we de huidige energiecrisis gebruiken om de energie- en andere transities te versnellen? Hoe doen we dat en wie of wat hebben we daarvoor nodig?
Facilitator: Gert VandermostenDuurzaamheid verbeelden naar publiek
We hebben nood aan nieuwe narratieven. Verhalen hebben de kracht om mensen mee te nemen en te doen dromen. Zo krijgen we de duurzaamheidswaarden in hart en hoofd van de samenleving. Op welke manier kunnen de verhalen uit ons netwerk hiertoe bijdragen? En hoe kunnen we samen nieuwe verhalen schrijven? Kunnen we werk maken van een collectieve, netwerkbrede verbeelding?
Facilitator: Frank De BlockMeer/tegenstemmigheid in duurzaamheid
De transitie zal sociaal-rechtvaardig zijn, of ze zal niet zijn: leave no one behind. Maar hoe doen we dat? En wat als die andere er een heel ander idee op nahoudt? Fake news, echokamers, wij/zij, populisme … Hoe betrekken we andere perspectieven in het duurzaamheidsdebat en hoe ver moeten we daarin gaan? Bieden onze organisaties en sectoren een voldoende veilige omgeving voor een publieke dialoog over duurzaamheid, zorgzaamheid, de transitie naar een sociaal-rechtvaardige toekomst? En wat met de stemlozen of niet-menselijke actoren?
Facilitator: Nathalie Van Renterghem
MIDDAG: duurzame lunch
NAMIDDAG
Transitiemarkt: 10 praktijken
Grasduin in de kennis, de expertise en de dromen van het netwerk. Laat je inspireren door goede praktijken van andere Pulsegenoten en enkele projecten van Pulse. Leg je eigen plannen, vragen en knopen voor aan de andere aanwezigen. Deel tips en tricks.
Met deze 10 praktijken en organisaties kan je in gesprek gaan:Avansa Oost-Brabant: Voedselbossen
Stormkop: Van-praten-naar-doen
MoMu Antwerpen: Fashion & Sustainability Walk
De Singel: Duurzaamheidsplan De Singel
Hiatus: Basiswaarden van de eigen kunstpraktijk
Natuurpunt: Verhaal de Natuur
Cirkus In Beweging: Leuven Boomt!
Muntuit: BNP-saboteurs
Doek vzw: StadsStof
Pulse & Linc vzw: Traject met Antwerpse bibliotheken
Afsluiten doen we met een hapje, drankje, babbel en een prikkelende artistieke bijdrage door Sébastien Hendrickx.
Praktisch
Donderdag 15 december 2022
Start: 09:30 uur
Einde: 17:00 uur, met aansluitend receptie
Locatie: DE SINGEL, Desguinlei 25, Antwerpen
Deelname, inclusief duurzame lunch, is kosteloos, maar exclusief voor Pulsegenoten.
Ben je nog geen Pulsegenoot, registreer je dan eerst hier.
De plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet met inschrijven.
Inschrijven kan tot en met zondag 11 december.
Ontdek hier de verslagen van de vorige edities
Pulse Transitienetwerk is een netwerkorganisatie die de krachten van Cultuur, Jeugd en Media bundelt voor een transitie naar een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving.