Corona-Klimaat-Week

KRAS is een discussie- en rollenspel voor jongeren jaarlijks georganiseerd door Globelink. Over heel Vlaanderen komen dan jongeren samen om te debatteren over mondiale thema’s waarbij discussie en de eigen mening centraal staan. Het thema dit jaar: Klimaat.

Tijdens het slotmoment op Plenum (b)XL worden naar aloude traditie alle deelnemers uitgenodigd om in Brussel het Vlaams Parlement, de Kamer én de Senaat te bezetten om beleidsaanbevelingen te formuleren. Normaal was dit gepland op 24 april. Normaal. Corona besliste er anders over. Maar Globelink bleef niet bij de pakken zitten.

We voelden dat er bij de jongeren nog enthousiasme was om iets te doen. We bedachten twee alternatieve pistes. Eén! We stellen het klimaatevenement uit naar oktober. Twee. Intussen laten we de discussie-week virtueel doorgaan. Corona werd gelinkt aan grotere thema’s zoals het klimaat. We wilden jongeren laten nadenken over hoe we post-corona verder moeten. 

Enerzijds was er een online forum. Zo’n geschreven forum is uiteraard niet hetzelfde als discussiëren in het parlement. De laatste drie dagen van hun Klimaatweek organiseerde Globelink daarom een rollenspel via ZOOM waarbij de deelnemers de kans kregen om alsnog te discussiëren over de meest prangende vragen van deze tijd... #watnacorona? #beternacorona.

zoom 24 april.png

Zo zag het programma eruit:

  • Op woensdag 22/04:

    o Hoe kunnen we ervoor zorgen dat solidariteit en sociale rechtvaardigheid rond corona worden meegenomen in het klimaatvraagstuk in België?

    o Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, rechtvaardig verdeeld worden tussen het Globale Noorden en Globale Zuiden?

    o Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen actie ondernemen om hun ecologische impact te verkleinen?

  • Op donderdag 23/04:

    o Verduurzamen van de economie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven in het algemeen klimaatbewuster en duurzamer in het leven staan?

    o Flatten the curve geldt ook voor de klimaatcrisis: hoe zorgen we ervoor dat alle landen bereid zijn om de CO2-uitstoot met 45% te beperken tegen 2030?

  • Op vrijdag 24/04:

    o Politiek overleg met betrokken partijen: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de klimaatuitdagingen op het meest efficiënte niveau worden aangepakt?

    o Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er een klimaatbeleid gevoerd wordt zodat de kansen van toekomstige generaties niet gehypothekeerd worden?

Daarnaast kregen de deelnemende jongeren ook de kans om zich creatief uit te laten: ‘Maak een gek CoronaKlimaatfilmpje! Trek een foto met een inspirerende CoronaKlimaatslogan! Maak een kluchtige cartoon!’

De corona-crisis doet ons allemaal nadenken over de werking van onze huidige samenleving. De link met het klimaat werd reeds meermaals blootgelegd. Ook Globelink wilde die link samen met jongeren maken: ‘Het zou anders een gemiste kans zijn. Alles is verbonden met elkaar’.

Guest User