Gratis hulp bij een energie-efficiënt jeugdlokaal


 

Overschakelen op groene, hernieuwbare stroom en minder energie verbruiken, dat is wat ons te doen staat. De wereld moet een pak duurzamer worden. Dat wil zeggen: ook meer letten op ons energieverbruik. En dat geldt ook voor jouw jeugdlokaal.

Pulse helpt je gratis op weg met de eerste stap.
Gratis?! Ja, helemaal gratis!
Afhankelijk van je verbruik bieden wij je:

  • een compacte energiecoaching
    en maximaal 10.000 euro voor de uitvoering van quick wins
    voor lokalen met een laag jaarlijks verbruik (minder dan 40 kWh/m² per jaar)
    (Sinds 30 september 2024 is het niet meer mogelijk om aanspraak te maken op de subsidie van 10.000 euro. Je kan wel nog steeds de energiecoaching zelf aanvragen.)

  • OF een heuse energiescan,
    met aansluitend de mogelijkheid tot het aanvragen van een investeringssubsidie voor de uitvoering van de geadviseerde maatregelen (zonder verplichting),
    voor lokalen met een hoog jaarlijks verbruik (meer dan 40 kWh/m² per jaar)

TIP! Je twijfelt nog of een energiecoaching of -scan wel iets voor jou zijn? Gebruik dan deze checklist die wij speciaal voor jeugdwerkorganisaties samenstelden en ga zelf aan de slag met aanpassingen die je kan doorvoeren in je jeugdlokaal. De checklist helpt je al een heel eind op weg!

Overtuigd van de noodzaak aan een coaching of scan, lees dan zeker verder!

Energie-coaching of energie-scan?

Omdat energiezuinig zijn soms gemakkelijker gezegd is dan gedaan, helpen wij je op weg met een gratis energiecoaching of een gratis energiescan. Maar wat is het verschil tussen beide? 

Bij een energiecoaching komt een specialist bij je langs om je infrastructuur te bekijken. De coach geeft je concrete tips mee voor energiezuinig gebruik van de infrastructuur en zegt je welke snelle en betaalbare maatregelen je meteen kan treffen. Het is dus vooral gericht op quick wins. Denk hierbij aan de aankoop en plaatsing van energiezuinige toestellen en (verlichtings)apparatuur, het dichten van spleten en kieren, de aankoop en plaatsing van deurpompen, timers en sensoren om het energieverbruik te verminderen, het aanpassen van de sturing en het regelen van de installaties, het bevorderen van gedeeld ruimtegebruik door bv. het plaatsen van elektronische sloten, een badge-systeem, afsluitbare kasten of het investeren in bewustmaking van gebruikers en personeel.

Een energiescan is een pak uitgebreider. Op basis van een plaatsbezoek en grondig onderzoek van je infrastructuur word je volledige infrastructuur geanalyseerd. Na verwerking worden de resultaten gepubliceerd in een heus rapport. Dat rapport bevat de technische en financiële informatie die je nodig hebt om doordacht te investeren in je energiezuinige infrastructuur.

Een energiescan vormt zo een dynamische tool om de mogelijke energiebesparende maatregelen te rangschikken en te integreren in een coherent werkbaar actieplan. De rangschikking van zinvolle maatregelen houdt rekening met de toestand van de installaties, de staat van (de verschillende delen van) je gebouw, de impact op andere maatregelen en de praktische uitvoerbaarheid. Verder geeft de scan je inzicht in de investeringskosten en het besparingspotentieel op primaire energie en CO2-uitstoot.

Net als bij voorgaande edities, wordt de uitvoering van de energiescans en energiecoachings gecoördineerd door het Vlaams Energiebedrijf (VEB - klik op de link om te zien hoe het VEB aan de slag gaat met een energiescan). Het VEB voerde reeds gelijkaardige projecten uit in het jeugdwerk en andere non-profit sectoren. Ze zijn dus een ervaren partner.

Voor wie geldt dit aanbod?

De gratis scans en coachings zijn er in principe voor alle Vlaamse, lokaal erkende jeugdwerkorganisaties en lokale overheden. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: 

  • Je bent een lokale overheid of je organisatie is een lokaal erkende jeugdwerkorganisatie

  • de infrastructuur waarvoor je een aanvraag indient, biedt ruimte aan eerstelijns jeugdwerk. Indien het louter gaat om burelen of secretariaatsruimte van de Vlaamse jeugdorganisaties, dan kom je niet in aanmerking. Indien er in hetzelfde gebouw ook (polyvalente) lokalen zijn waar jeugdwerk doorgaat, of bv. atelierruimtes waar een eerstelijnswerking wordt aangeboden, dan kom je wel in aanmerking. In geval van twijfel heeft het Departement Cultuur, Jeugd & Media het laatste woord.

  • Je organisatie is een rechtspersoon zonder commercieel oogmerk

  • Je organisatie beschikt over eigen jeugdinfrastructuur of heeft er een langdurig gebruiksrecht op (minimaal 10 jaar)

  • De infrastructuur waarvoor je een aanvraag indient, ligt in Vlaanderen of Brussel

Opgelet!

  • Jeugdwerkorganisaties zonder lokale erkenning (bv. enkel met een Vlaamse erkenning), kunnen nog steeds een aanvraag indienen als de infrastructuur waarvoor een aanvraag wordt ingediend, ruimte biedt aan de werking van lokaal erkend eerstelijns jeugdwerk.

  • Burelen of secretariaatsruimte van decretaal erkende jeugdorganisaties, komen enkel in aanmerking indien er in hetzelfde gebouw ook (polyvalente) lokalen zijn waar eerstelijns jeugdwerk doorgaat.

Krijg ik een scan of een coaching?!

Op basis van het jaarlijkse energieverbruik van je gebouw, wordt bepaald of je aanvraag in aanmerking komt voor een energiecoaching (en de bijhorende quick win-maatregelen) of voor een energiescan. Je jaarlijkse energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh/m²: dat is het jaarverbruik uitgedrukt in kWh gedeeld door de totale bruikbare vloeroppervlakte. 

Voor het toekennen van een volwaardige energiescan moet je gebouw een minimaal verbruik hebben van 40 kWh/m² per jaar. Verbruikt je gebouw minder, dan maak je enkel aanspraak op een energiecoaching. Indien je echter kan aantonen dat er plannen zijn om de bezettingsgraad van je infrastructuur te verhogen, kom je toch nog in aanmerking voor een energiescan.

TIP! Door je gebouw te registeren op EnergieID kan je eenvoudig berekenen hoeveel je je totale energieverbruik bedraagt. Je registratie bij EnergieID is overigens helemaal gratis, maar wel verplicht als je een gratis scan of coaching wil aanvragen.

Ik wil graag een scan of coaching!

Overtuigd en voldoe je aan de voorwaarden, teken dan snel in! (Of misschien lees je toch graag eerst nog even de gedetailleerde uitleg?) . Je aanmelden doe je via onderstaande gele knop. Die brengt je naar het portaal van het Vlaams Energiebedrijf. Maak er een account aan en dien een aanvraag in voor een energiescan of energiecoaching. (Opgelet! Via het portaal kan je meerdere producten aanvragen. Volg deze stappen (of lees de handleiding):

  1. Surf naar het VEB portaal “Energie-efficiëntie”

  2. Registreer je als gebruiker

  3. Registreer je organisatie

  4. Vraag een energiescan of energiecoaching aan


Hulp nodig bij je aanvraag? Hier lees je hoe je een gratis energiescan of coaching voor jeugdinfrastructuur moet aanvragen. Na de registratie van je aanvraag zal Pulse je contacteren voor een telefonische intake. Samen bepalen we of je in aanmerking komt voor een scan of een coaching. We bespreken het verdere vervolg van het traject en overlopen welke documenten en bewijsstukken je ons moet bezorgen om je aanvraag te vervolledigen.

De aanvraag voor een energiescan of energiecoaching, kan ingediend worden tot 1 december 2024. (1/12/2024 is de uiterste datum voor aanmelding voor je aanvraag via het VEB-portaal.)
Dit aanbod loopt zolang er budget is. De aanvragen worden behandeld op basis van de volgorde waarin ze zijn aangemeld.

Opgelet! Sinds 30 september 2024 is het niet meer mogelijk om aansluitend op een energiecoaching aanspraak te maken op de subsidie van 10.000 euro voor het uitvoeren van de quickwin-maatregelen uit het energiecoachingsverslag. Wie dat wil, kan wel nog steeds de energiecoaching zelf aanvragen.

Zit je nog met vragen? Contacteer ons dan via mail naar scan@pulsenetwerk.be en we helpen je snel verder op weg. Lees je graag het officiële subsidiereglement na, dan kan dat op deze website van de Vlaamse overheid.

 
 

 

Projectpartners

Dit project is een samenwerking tussen Pulse, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Vlaams Energie Bedrijf (VEB), gefinancierd door minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het is de opvolger van een pilootproject waarbij gratis energiescans werden aangeboden aan het Vlaamse jeugdwerk.

Dat pilootproject was op zijn beurt vervolg van een eerder onderzoeksproject, waarbij we samen met Emaze, De Ambrassade en het toenmalige Fonds Culturele Infrastructuur FoCI onderzochten hoe energie-efficiënt het jeugdwerk is. Daarbij screenden we veertien verschillende plekken van het jeugdwerk, gaande van een klein jeugdbewegingslokaal tot een groot jeugdverblijfcentrum — een doorsnede van de Vlaamse jeugdwerkinfrastructuur — en bundelden de bevindingen en aanbevelingen in een overkoepelend rapport en een lijst met 20 vuistregels. 

  • Het volledige rapport met alle bevindingen en aanbevelingen lees je hier.

  • De 20 vuistregels kan je downloaden via deze link.

Op basis van de lijst met 20 vuistregels maakten we ook een checklist die je kan gebruiken om te overlopen hoe het staat met de energiezuinigheid van je jeugdwerklokaal. Download hem hier.


We bundelden alle drie de documenten ook op CULTUURZAAM.be.
Je vindt er een afdrukklare versie van de 20 vuistregels in folderformaat waar je meteen mee aan de slag kan.