Walden Festival is een initiatief van de makers van Klarafestival. Klarafestival wordt sinds 2004 georganiseerd door Festival van Vlaanderen Brussel, dat inmiddels uitgroeide tot het grootste klassieke muziekfeest in België. Het Klarafestival is trouwens ook Pulsegenoot.
Walden Festival bestaat sinds 2021 en gaat dit jaar door op 15 en 16 juli waarbij het concept is genieten van muziek in al haar diversiteit, op verschillende podia in en rond het Brusselse Leopoldpark, het groene hart van de Europese wijk.
De naam ‘Walden Festival’ refereert aan het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau. Hij koppelt natuurobservaties en filosofische overpeinzingen aan een pleidooi voor een betere samenleving. Zijn intussen meer dan 150 jaar oude boek is actueler dan ooit en zet vandaag nog altijd wereldwijd aan tot bewust én duurzaam leven.
Walden Festival streeft niet alleen zelf naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, maar wil ook mensen – via muziek en een ontmoeting in de Brusselse groene ruimte – actief met elkaar en met hun leefomgeving verbinden.
Esther De Soomer van Klarafestival maakt ons wegwijs in de 7 principes die het festival hanteert rond duurzaamheid.
eet lekker, eet bewust
geniet respectvol van de omgeving
verklein de impact van je verplaatsingen
communiceer duidelijk & duurzaam
bundel de krachten
inspireer en motiveer
blijf dromen, proberen en doen
Esther gaat ook dieper in op de beoordeling die ze in 2022 lieten uitvoeren door ‘A Greener Festival’ (nu 'A Greener Future’) en de aanbevelingen die hieruit voortvloeien. Dit leverde Walden Festival de beoordeling ‘commended’ op en een nominatie in de categorie ‘Greener Transport Award’.
Een festival organiseer je nooit alleen en dus ook de gekozen partners zijn van belang waarbij we voor deze praktijksafari er graag een aantal aan het woord laten.
Tine Dekezel, projectverantwoordelijke van het vergroenings- en inclusieproject van BOS+ met drie Brusselse jeugdhuizen dat Walden Festival ondersteunt, vertelt hoe de festivalgangers bijdragen aan een groener Brussel en de verbinding van jongeren met de natuur.
Aurélie Beya, verantwoordelijk voor de catering van de backstage, geeft meer details over haar organisatie Shake Eat, een consortium dat jonge stedelijke ondernemers samenbrengt die gepassioneerd zijn door duurzame praktijken in de gastronomie. Zij gaan de strijd aan tegen voedselverspilling en wegwerpmateriaal in de horeca- en evenementensector via hun cateringactiviteiten, sensibiliserings workshops en assortiment ‘sharing baskets’.
En ten slotte vertelt Isabel Van Loo, verantwoordelijke partnerships en events bij het Museum voor Natuurwetenschappen meer over de samenwerking tussen museum en festival, en geeft een woordje uitleg bij de initiatieven van het museum, zoals de biodiversiteitstuin.
Programma
13u30 Onthaal
14u00 Inleiding door Pulse
14u15 Rondleiding door het Walden Festival in opbouw & met al haar facetten
16u00 Afsluiten met een verfrissend drankje
Praktisch
Walden Festival vindt plaats in het Museum voor Natuurwetenschappen en het errond gelegen Leopoldspark in Brussel op slechts 10 minuten stappen van het treinstation Brussel Schuman.
We spreken af aan de ingang van de tuin van het Museum voor Natuurwetenschappen (Vautierstraat 41, 1000 Brussel).
We hopen op mooi weer dus voorzie zeker een drinkbus want normaal gezien kan je deze ter plaatse bijtanken aan het tapsysteem van Robinetto.
Voorzie ook goede wandelschoenen want we trekken voor deze praktijksafari door het heuvelachtige park.
Voor wie is deze praktijksafari?
Iedereen is welkom. Wil je graag tips & tricks over hoe je een festival of evenement duurzaam kan organiseren, schrijf je dan zeker in!
Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt.
Donderdag 6 juli om 16u00 sluiten we de inschrijvingen af.
De doelgroep van de praktijksafari’s van Pulse Transitienetwerk zijn professionals en vrijwilligers van de geprofessionaliseerde Vlaams erkende organisaties binnen de cultuur-, jeugd- en mediasector die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid.
Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend, maar wees ervan bewust dat de focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende organisaties.