Back to All Events

Uitgesteld - [PULSE] Inspiratiedag Duurzaam Circus tijdens Zomerfestival Miramiro

  • Coyendanspark 43 Voorhoutkaai Gent, Vlaams Gewest, 9000 Belgium (map)

Foto (c) Jelle Vermeersch

Deze activiteit wordt uitgesteld. We informeren zo spoedig mogelijk over een nieuwe datum en programma.

Op maandag 17 juli (opgelet: uitgesteld!) nodigen Circuscentrum en Pulse Transitienetwerk programmatoren en festivalorganisatoren uit voor een inspiratiesessie over duurzaamheid waarbij we o.a. de inspanningen en filosofie van Miramiro in Gent ontdekken. Miramiro zet zich al sinds jaar en dag in voor mens en natuur en startte in 2008 al met het verduurzamen van haar praktijken. Deelnemers krijgen een blik achter de schermen van het zomerfestival en de werking van de creatieve vrijplaats. Na de rondleiding (en een vegetarische lunch) gaan we in gesprek met de mensen van Ecofest, dat focust op duurzaamheid in de evenementensector, en de organisatoren van het Waalse straatkunstenfestival Namur en Mai. Daarna kan je ook nog een of meerdere voorstellingen van Miramiro meepikken. Bij je inschrijving kan je al vrijblijvend aangeven welke vragen of thema’s je graag wilt aankaarten bij Miramiro of een van de sprekers.

Programma

We treffen elkaar voor een dagvullend programma tijdens de Gentse Feesten. Deelnemers kunnen achteraf ook genieten van de voorstellingen op het circusfestival van Miramiro.

Voormiddag

Voldoende ruimte om je eigen praktijken, verwezenlijkingen, vragen en knopen voor te leggen aan de groep.

We ontdekken de werking en goede praktijken van Miramiro. In 2008 startte Miramiro met het verduurzamen van de eigen praktijk. Zo maken ze onder andere al meer dan 13 edities gebruik van herbruikbare bekers. Bij organisatie van activiteiten zetten ze in op duurzame mobiliteit, laag energieverbruik, het beperken van afval en het monitoren van energie en transportstromen. Hun inzet werd in 2017 beloond met de GroeneVent award van OVAM.  


Namiddag

Na een duurzame lunch, gaan we in kleine groep aan twee tafels in gesprek met 2 experten in de organisatie van duurzame evenementen en (stads)festivals. Leg je eigen praktijken, ervaringen en vragen voor aan elkaar en de sprekers. We schuiven door zodat je met beide experten kan uitwisselen.

Tafel 1: Namur en Mai
We verwelkomen de organisatoren van het Waalse straatkunstenfestival Namur en Mai, dat hoog inzet op toegankelijkheid en inclusie. Namur en Mai wordt georganiseerd door de mensen van Pastoo asbl, een organisatie met jarenlange ervaring rond duurzame (stads)festivals in Wallonië. Pastoo is ook de bezieler van EventChange, een jaarlijkse conferentie die de creatieve sectoren in Franstalig België ondersteunt om duurzamer te werken.
Dit gesprek gaat door in het Frans, wij voorzien vertaling naar het Nederlands.

Tafel 2: Stijn Lambert van Ecofest

Ecofest begeleidt organisatoren van grote en kleine evenementen naar een volhoudbare toekomst aan de hand van eenvoudige ingrepen en ontwikkelt daarvoor o.a. een kennisbank met stappenplannen, tips & tricks. Tot hun klantenbestand rekenen ze o.a. Pukkelpop, Horst Arts&Music, Couleur Café en Paradise City. Gelijkaardig aan Miramiro hanteren ze daarbij de filosofie van ‘meer organiseren met minder (grondstoffen, energie, …)’.
Stijn Lambert is medeoprichter van Ecofest. Binnen Ecofest vergaarde Stijn terreinkennis door projecten op openlucht evenementen. Ook voor verschillende overheden leverde hij ondersteuning (stad Antwerpen, Brugge, OVAM). Hij specialiseerde zich in de materie rond drinkbekers (herbruikbaar versus recycleerbaar). Daarnaast volgt hij de ontwikkelingen van duurzame evenementen in Vlaanderen en de rest van de wereld op de voet. Hij onderhoudt nauwe contacten met A Greener Festival UK, Greenevents NL en The Green Music Initiative Germany.
We sluiten af met een terugkoppeling in groep en blikken kort vooruit. Aansluitend kan je genieten van het Zomerfestival zelf.

Thema’s

Duurzaamheid is een transversaal gegeven en komt terug in meerdere aspecten bij de organisatie van een festival. Miramiro gaat daarbij uit van ‘less is more’. Wij ontdekken welke filosofie er achter hun duurzaamheidspraktijken schuilt. 

Circuscentrum en Pulse maken van deze gelegenheid ook gebruik om een beter zicht te krijgen welke thema’s er bij circusprogrammatoren en festivalorganisatoren leven. Heb je nog specifieke vragen voor de medewerkers van Miramiro of thema’s die je graag aan bod wil laten komen tijdens de gesprekstafels in de namiddag? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier. 

Praktisch

Maandag 17 juli 2023 in het Coyendanspark (Voorhoutkaai 43, Gent). OPGELET: Dit evenement wordt verplaatst naar een latere datum!

10u00 Onthaal met koffie, thee en fris
10u30 Start: leg je eigen praktijken, verwezenlijkingen, vragen en knopen voor aan elkaar
11u30 Rondleiding Miramiro
12u15 Lunch
13u00 Deelnemers schuiven door tijdens parallelle tafelgesprekken met Namur en Mai en Ecofest
14u30 Terugkoppeling in groep
15u00 Einde (en van harte welkom om van de circusvoorstellingen te genieten)

Deelname is gratis en duurzame lunch inbegrepen, maar inschrijven verplicht en kan tot maandag 10 juli. Voor meer informatie kan je terecht bij ruben@pulsenetwerk.be

Doelgroep

Programmatoren en organisatoren met een hart voor circus en creativiteit. En iedereen die nieuwsgierig is naar of werk wil maken van een duurzamere werking.

Deze bijeenkomst is in samenwerking met Circuscentrum. Op basis van de uitkomst van deze activiteit geven we de volgende editie inhoudelijk vorm.