De toekomst is hoopvol

Cover door Mario Debaene.

Cover door Mario Debaene.

Het project ‘2084 - De toekomst is hoopvol’ biedt een artistiek antwoord op een pessimistisch maatschappijbeeld. Het is een stimulans voor het creëren van positieve toekomstverhalen.

In ‘Over over morgen - Andere verhalen over de toekomst’ schrijven tien literaire auteurs uit Vlaanderen en Nederland een hoopvol kort verhaal over de toekomst: Ish Ait HamouSimone Atangana BekonoRebekka de WitArnon GrunbergAuke HulstJens MeijenJeroen OlyslaegersLize SpitFiep van Bodegom en Annelies Verbeke. In ontwrichtende tijden waarin apocalyptische geluiden domineren, zijn positieve klanken revolutionair. Ze zaaien hoop, en hoop geeft kracht om te veranderen.


Over over morgen wordt op 22 september 2021 in Gent gelanceerd met een literair avondprogramma georganiseerd door Bibliotheek De Krook, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en Greentrack Gent. In november volgt nog een reeks presentaties door Vlaams-Nederlands Huis deBuren, op de Dag van de Literatuurkritiek voor docenten Nederlands en op het literaire festival Explore the North.

De publicatie zal worden uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Op de website van Biblotheek De Krook vind je naar aanleiding van het project en als opwarmertje een lijst met boeken, documentaires en films boordevol inspiratie rond een hoopvolle toekomst.

Inspiratie

De tien schrijvers startten hun schrijfproces met een Inspiratiedag die georganiseerd werd door de partners. Deze Inspiratiedag bestond uit drie toespraken en een uitwisseling met de auteurs. Via onderstaande links kan je de lezingen ook bekijken.

- Prof. Erik Paredis (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling) schetst zowel een aantal verontrustende tendensen als enkele hoopvolle ontwikkelingen.

- Prof. Stef Craps (Engelse letterkunde) geeft een overzicht van de Engelstalige klimaatfictie.

- Psychologe Maaike Verstraete spreekt over de positivologie en je beste toekomstige zelf.

‘2084 - De toekomst is hoopvol’ is een project van Greentrack Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Pulse Transitienetwerk Cultuur, Jeugd, Media, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. Het project krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid.

Guest User