RESHAPE de (kunst)wereld

De online versie van het nieuwe werkboek ‘RESHAPE: A Workbook to Reimagine the Art World’ is vanaf nu beschikbaar op de projectwebsite. De gedrukte versie zal in mei 2021 verschijnen.

Met de site en de publicatie wil het RESHAPE-netwerk een antwoord bieden op de uitdagingen van vandaag: welke rol kunnen de kunsten spelen in de maatschappij en hoe kan dat fair, duurzaam en solidair?

reshape.jpeg

Het werkboek is gebaseerd op de concrete expertise van kunstwerkers die nu al experimenteren met nieuwe modellen en werkwijzen. Het resultaat is een verzameling tools die kunnen helpen bij de overgang naar een nieuw, eerlijker kunst-ecosysteem.

RESHAPE is het resultaat van een een onderzoeks- en ontwikkelingsproject met kunstenaars, kunstprofessionals en organisaties uit Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied. Samen bedachten ze nieuwe organisatiemodellen en alternatieve manieren van werken.

Prototypes: concreet en bruikbaar in de praktijk

De tastbare resultaten van dit proces worden gepresenteerd in de vorm van heel concrete tools of Prototypes. Die nemen verschillende vormen aan: een spel, een verzameling rituelen, een huis, een Departement van Burgerlijke Verbeelding, een oproep tot actie…

RESHAPE moedigt kunstenaars, kunstwerkers en organisaties aan om de prototypes over te nemen, toe te passen en erop voort te bouwen in hun dagelijkse praktijk.

Zeitgeist-materiaal: analyses en context

De prototypes gaan in dialoog met zogenaamd Zeitgeist-materiaal: een aantal bestaande, herwerkte of in opdracht geschreven teksten. De auteurs (kunstenaars, wetenschappers en kritische denkers) analyseren en contextualiseren de huidige uitdagingen in de kunsten en stellen concepten voor verandering op.

Open call

Het netwerk is constant op zoek naar kunstenaars en cultuurwerkers die bouwen aan alternatieve organisatiemodellen, al samenwerken rond of verfrissende ideeën hebben over innovatieve publiekswerking. Ben jij een van hen? Laat dan van je horen via de open call zodat je opgenomen wordt in het netwerk en het werkboek met inspirerende voorbeelden.

Guest User