Korten keten op kamp: tussenstand

Het innovatief partnerproject met de werktitel (!) “Korte keten & kampen” loopt ondertussen een jaar. Tijdens de zomer van 2021 proefdraaiden we het concept waarbij we korte ketenaanbieders rechtstreeks in contact brengen met jeugdbewegingen. Ondanks moeilijke omstandigheden bleek de eerste test een succes en dus kijkt het verband van jeugdwerk- en korte ketenorganisaties nu al reikhalzend uit naar het vervolg: de jeugdwerkzomer van 2022. 

Het uiteindelijke doel van dit uniek samenwerkingsverband is de ontwikkeling van een digitaal instrument en ondersteuningspakket waarmee jeugdleiders en kookouders op kamp snel en makkelijk de juiste lokale partners via de korte keten vinden voor de aankoop van duurzame producten. Voorafgaand vroegen we jeugdbewegingen en boeren wat hen zou kunnen overhalen om deel te nemen en zo lokale voeding op het bord van kinderen op zomerkamp te kunnen serveren. 

Gezonde en diverse voeding is van groot belang voor elke kookploeg of -ouder, maar ook toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn factoren om rekening mee te houden. Boeren en producenten moeten hun teelt en productie dan weer kunnen plannen om tekorten of overschotten te vermijden. Dit project tracht de drempels te verkleinen door aanbieder en afnemer dichter bij elkaar te brengen. Wervel, de beweging die werkt aan een voedselvoorziening die maatschappelijk eerlijk, cultureel ingebed en ecologisch herstellend is, draagt bij aan de beleving voor zowel consument als producent

Ongewone zomer 

Gelukkig brak de zon er ook af en toe door tijdens de zomer van 2021. (c) Chiro Herent

De coronapandemie overschaduwde ook de (kampen)zomer van 2021. Terwijl de jeugdbewegingen de sanitaire crisis al tijdens de zomer van 2020 hadden getrotseerd, kwamen er nu ook nog eens de immense overstromingen bij. Het terrein van sommige deelnemende jeugdbewegingen stond daardoor soms voor een deel onder water en was moeilijk bereikbaar. Hoewel beide obstakels hun invloed uitoefenden op de jeugdwerkzomer, namen toch meerdere chiro- en scoutsgroepen verspreid over heel Vlaanderen deel. Van Koksijde tot Halen en Beverlo tot Malle: zo verspreid de kampen, zo divers het aanbod: van aardappelen, eieren en honing tot oesterzwammen, vleesvervangers en zelfs ijsjes. 

Kookverantwoordelijken stellen enkele weken tot zelfs maanden het kampmenu al samen en moeten rekening houden met uiteenlopende diëten en voorkeuren. Het vergt dus enige voorbereiding om voedzame recepten op de klaptafels en in de gamellen te toveren. Afhankelijk van de locatie van het kamp en bijgevolg het aanbod in de omgeving gingen ze aan de slag met kakelverse ingrediënten. Chiro Herent, een van de deelnemende groepen, nam het jaar voordien al verse melk af bij de boer waarvan het kampterrein gehuurd werd. In 2021 engageerden ze zich, ondanks een modderig kampterrein in het door noodweer geteisterde Halen, om enkele producten af te nemen bij lokale boeren.  

Aftellen naar volgende zomer

Op basis van een positieve evaluatie stuurden de partners het project en de doelstellingen lichtjes bij. Het enthousiasme van jeugdbewegingen en jeugdwerkorganisaties om lokaal aan te kopen en voedzaam te koken staat buiten kijf. ‘Korte keten en kampen’ verlaagt niet alleen de drempel maar is ook een manier om te informeren en sensibiliseren rond een concreet thema dat de transitie kan versnellen. Voedsel verbindt, ook op kamp. Door jongeren maaltijden uit de korte keten voor te schotelen oefenen we nu een positieve impact uit op de consumenten van de toekomst

Tegen de zomer van 2022 zal er daarom een gebruiksvriendelijk online instrument getest worden dat lokale voeding op kamp toegankelijker maakt. Smaakt naar meer? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dit innovatief partnerproject komt tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid en is in samenwerking met Voedsel Anders, Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wervel, Boeren en Buren, Voedselteams en Bioforum Vlaanderen.

Guest User