Halverwege de toekomst

Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? Hoe verweef je duurzaamheid in jouw bibliotheek en hoe krijg je iedereen mee? Over die voorlopig onbeantwoorde maar prikkelende vragen buigt een team van bibliotheekmedewerkers uit de Stad Antwerpen zich in het ‘Traject transitie- & toekomstdromen’. Na 4 goed gevulde dagen bevinden we ons halverwege. De groep nam een verfrissende duik in diverse duurzaamheidsthema’s en wordt uitgedaagd om over de toekomst na te denken. Tussendoor gingen we ook nog eens op inspiratiebezoek bij goede praktijken in België en Nederland.

Stap per stap

Het ‘Traject transitie- & toekomstdromen’ startte begin 2022 en geeft de noden, wensen, ambities en dromen van bibliotheekmedewerkers over de toekomst en de transitie binnen (en buiten) de muren van Antwerpse bibliotheken vorm. Dat doen we via een concreet stappenplan, in overleg met de deelnemers en waarbij elke stap 2 dagen in beslag neemt: informeren, inspireren, prioriteren en activeren. Tijdens de eerste bijeenkomsten (informeren) dompelden we de groep onder in duurzaamheid vanuit zoveel mogelijk invalshoeken. Wat is het, wat betekent het voor hen, als burger en professional? We waagden ons aan een oefening in scenariodenken, gingen in interactie met de buurt en formuleerden al enkele prioriteiten. Op basis daarvan geven we het verdere verloop vorm.

Gluren bij de buren

Om de verbeelding van de bibliotheekmedewerkers uit te dagen, bezochten we op de derde en vierde dag goede praktijken uit andere steden en sectoren (inspireren). We ontdekten tijdens de derde dag het centrum van Brussel door de ogen van een interculturele gids, als onderdeel van het project ‘Twee t(h)uizen, één gids’ van FMDO. We lieten ons verrassen door de inspanningen van KVS om zowel intern als extern inclusiever, diverser en bewuster te werken. We kregen een blik achter de schermen bij Muntpunt en verdiepten ons in het actie- en beleidsplan van de bibliotheek.

Op de vierde dag zochten we nog exotischer oorden op en reisden we naar het Nederlandse Tilburg. In een voormalige loods voor locomotieven staat daar het indrukwekkende LocHal, nu een bibliotheek die bruist van activiteit en experiment. We kregen informatie uit eerste hand over de totstandkoming van LocHal en initiatieven als de Kennismakerij, waar maatschappelijk relevante thema’s een podium krijgen. LocHal is veel meer dan een bibliotheek en hanteert de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als leidraad voor haar beleid. In de namiddag nam de parkmanager van Spoorpark, het grootste burgerinitiatief van de Benelux, ons op sleeptouw. We ontdekten er meer over participatief samenwerken met de hele omgeving en hoe je complexe vraagstukken daarbij oplost.

Met een boekentas propvol inspiratie clusteren we nu de thema’s uit de vorige sessies (prioriteren) en maken we werk van een concrete actie met impact (activeren). Wordt vervolgd!

Dit pilootproject is een samenwerking tussen Pulse Transitienetwerk, LINC vzw en Stad Antwerpen. Vanuit Pulse begeleidt Pulsegenoot Steven Vromman de deelnemers tijdens het proces. Voor vragen over het traject kan je steeds terecht bij Ruben.

Guest User