Inspiratievideo's: Studio Souza behaalde het Label Ecodynamische Onderneming en energiescan Hangar K
Hangar K voerde een energiescan uit
In het kader van DIGIMP@CT 2.0 ging Pulse Transitienetwerk langs bij Hangar K voor een energiescan. In het filmpje, gemaakt door Mediaraven, kan je zien hoe dat in zijn werk ging en hoe we met dit project werken aan duurzaamheid in de gamesector.
Studio Souza verwierf het label Ecodynamische Onderneming
Studio Souza, een 2D animatiestudio, besloot om voluit voor een meer duurzame werking te gaan en vroeg het Label Ecodynamische Onderneming van Leefmilieu Brussel aan. In het interview met zaakvoerder Steven Pincé ontdek je hun motivatie, de uitdagingen en de voordelen van duurzaam te ondernemen en het behalen van het label.
Kan je beschrijven wat Studio Souza juist doet?
Studio Souza is een in Brussel gebaseerde animatiestudio die werd opgericht door Veerle Appelmans en Viviane Vanfleteren om features, TV series en kortfilms te produceren met een hart voor authentieke beelden en ontroerende verhalen. We zijn gespecialiseerd in handgetekende en 2D Rigged animatie.
Hoe kwamen jullie op het idee om met de studio het ecodynamisch label te behalen?
We merkten dat duurzaamheid steeds vaker een gespreksonderwerp was tijdens onze gesprekken met partners en fondsen.
We anticipeerden dat onze samenwerkingspartners in de toekomst bepaalde verwachtingen zouden hebben qua duurzaamheid. Die behoefte wouden we tijdig beantwoorden.
Wat houdt dat concreet in? Hoe bereid je jezelf voor op zo’n traject? Wat kost dat? Krijg je daarbij begeleiding?
Er is in totaal iets meer dan een jaar gegaan tussen initiële aanmelding bij Leefmilieu Brussel en het verkrijgen van het label.
In die periode hebben we binnen de studio maandelijks samengezeten om het dossier in stukken aan te vullen, na te denken over oplossingen en het achterhalen van technische informatie. Eind december ontvingen we een verificateur die het dossier met ons heeft overlopen en onze eindscore heeft bevestigd.
Wij botsten tegen verschillende technicaliteiten tijdens onze aanvraag. Het feit dat wij ons pand huren, maakten dat zaken zoals gemeenschappelijke ruimtes voor verwarring zorgden. De verhuurder heeft ons zeer goed geholpen tijdens het hele traject.
Het hele proces was kosteloos. We konden tijdens het hele proces terecht bij Leefmilieu Brussel voor vragen of verduidelijkingen.
Het label focust vooral op het bedrijfsmatige, en niet zozeer op de manier waarop jullie projecten gerealiseerd worden. Vind je dat het label en de bijhorende duurzaamheidsfocus concreet genoeg is voor een animatiestudio?
Het label Ecodynamische Onderneming geeft ons een score in o.a afvalbeheer en -preventie, rationeel energiegebruik en mobiliteitsbeheer bij werknemers. Ook de wettelijke verplichtingen staan duidelijk opgesomd en worden gecontroleerd. Omdat het label Ecodynamische Onderneming een heel breed kader heeft, was hun vragenlijst niet altijd relevant. Het label houdt zich niet bezig met de efficiëntie van bedrijfsspecifieke processen. Voor een animatiestudio, die digitale goederen produceert en levert, zijn de gevraagde werkpunten niet altijd van toepassing.
Voor ons betekent duurzaamheid dat je op een weloverwogen en bewuste manier kiest hoe je je films produceert. De beste oplossingen lijken mij degene waarvan je na een tijdje denkt: "Waarom deden we dit niet eerder?". Er zit ook een sociaal aspect verscholen. Werknemers merken dat je als bedrijf belang hecht aan duurzaamheid - dat daar ruimte voor is - en dat moedigt aan.
Specifiek voor ons als animatiestudio zijn er een aantal factoren waarmee zo'n label meer rekening zou kunnen houden. Bijv. Dat wij op projectbasis werken en hierdoor dynamisch opschalen. Zo merkten wij dat wij een bijzonder hoge mobiliteitsscore hebben. Elk van onze werknemers neemt het openbaar vervoer. Het is voor ons dus niet zinvol om openbaar vervoer te promoten. Het heeft ons echter wel doen inzien dat wij tijdens onze recrutering streven om duurzame woon-werkverkeer mogelijk te maken voor onze potentiële werknemers en dat dit positieve resultaten brengt.
Jullie hebben nu het label. Wat nu? Hoe zien jullie de toekomst
We hebben onze eerste ster van de mogelijke drie voor dit label behaald. Er is dus nog voldoende ruimte om te groeien.
Ik zou graag over een tijd een heraanmelding willen doen om te kijken of we een hogere score kunnen halen.
In de tussentijd willen we kijken of we aspecten die het label over het hoofd heeft gezien kunnen aanpakken: energieverbruik van ons computerpark bijvoorbeeld.
Hoe reageren klanten, externe partners en medewerkers op dit initiatief?
Na het bezoek van de verificateur werd ik door collega's aangesproken met bijkomende ideeën en initiatieven.
Naar samenwerkingspartners dragen we trots uit dat we het label hebben verkregen. Hun reacties varieerden tussen verbazing en trots. Je merkt dat het leeft.
Meer informatie over het Brusselse label? Die vind je op de website van Leefmilieu Brussel.
Voor informatie Vlaamse labels en certificaten kan je terecht bij VLAIO of MVO Vlaanderen. Internationaal gezien is vooral het B Corp label zeer gekend en prestigieus.