Podcasts project Water & Land

Pulse Transitienetwerk is partner van het project Water & Land. Met dit project streven CAG en KIEN naar internationale samenwerking met en uitwisseling tussen erfgoedgemeenschappen, beheerders en experten.

Vier nieuwe afleveringen werden toegevoegd aan de podcastreeks 'Water & Land', over immaterieel erfgoed en haar bijdrage aan een duurzame toekomst. De podcasts gaan over de praktijken van heggenvlechters en imkerij.

Heggenvlechters

Samen met beoefenaars en onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland, verkennen we hoe heggenvlechters zorg dragen voor een meer biodiverse omgeving en het klimaat. 

In de eerste aflevering ontdekken we samen met Dirk Cuvelier, Arnout Zwaenepoel en Lex Roeleveld het vakmanschap zelf, eeuwenoud en gevarieerd. Wat houdt het vakmanschap precies in? Waarom doen mensen het? En hoe ziet de toekomst voor het heggenvlechten er uit? 

In een tweede aflevering ging Jet Bakels van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland op pad. Samen met Kenneth Rijsdijk en Jaap Dirkmaat, buigt ze zich over de vraag wat de heggen zo waardevol maakt. Welke ecosysteemdiensten leveren ze ons? En hoe krijgen we de heggen weer terug in ons landschap? 

Imkerij

Foto: Albert Reynaers, via KonVIB

Hoe kunnen imkers een bijdrage leveren aan biodiversiteit? Hoe evolueerde hun vakmanschap? En wat met andere bestuivende insecten? Deze vragen en veel meer beantwoorden we in twee nieuwe podcastafleveringen, samen met beoefenaars en onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland.

In een eerste aflevering leren we van René De Backer, Geert Meersdom en Ellen Danneels hoe de zorg voor bijen niet alleen de bijenpopulaties helpt, maar ook bijdraagt aan een gezonde en bloeiende natuur.

Een tweede aflevering leert ons hoe een bijenvriendelijke omgeving er uit ziet, voor honingbijen én wilde bijen. Voedselplanten of drachtplanten in een goede bloeiboog staan daarin centraal. 

Jolan Huygens