Regards croisés: tools van over de taalgrens

In het voorjaar van 2024 organiseerden Pulse, EventChange en SamenDurable* 3 bicommunautaire en interregionale activiteiten voor culturele actoren, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. We gingen langs bij Théàtre de Liège, Greentrack Gent en VierNulVier en sloten af met SamenDurable in Globe Aroma. We vertaalden enkele handige documenten van Théàtre de Liège en Greentrack Gent. En goed nieuws, want ook in 2025 steken we de taalgrens over.

Deze bijeenkomsten hadden als doel het doorbreken van de silo’s, de verspreiding van ideeën, kritische reflectie en vertaling van duurzame initiatieven uit de Belgische culturele sector. Alle uitwisselingen bleken erg waardevol voor culturele actoren uit alle windstreken en die nieuwsgierigheid willen we blijven voeden. EventChange en Pulse zetten deze uitwisseling in 2025 dan ook verder.

Voor het zover is, delen we nog graag handige documenten van de gastlocaties. Tijdens de cyclus wisselden deelnemers inspiratie en kennis uit, en dus ook enkele documenten die we in beide landstalen beschikbaar maakten. We vertaalden het vooruitstrevende mobiliteitscharter van Théàtre de Liège naar het Nederlands. Omgekeerd vertaalden we ook de Green Rider en het Inspiratieplan voor een Duurzaam Actieplan van Greentrack Gent naar het Frans.

Als je er niet bij kon zijn, maar de bezoeken wilt herbeleven kan dat via onderstaande verslagen.

Wie graag nog meer inspiratie bij onze zuiderburen wil rapen, kan altijd terecht op de website van EventChange. Tools en inspiratie in het Nederlands vind je terug op onze eigenste Cultuurzaam. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe activiteiten in samenwerking met EventChange volgend kalenderjaar.

Hier lees je dit artikel in het Frans en vind je de vertalingen naar het Frans van de Green Rider en het Inspiratieplan voor een actieplan duurzaamheid terug.

Regards croisés, duurzaamheid over de taalgrens is een project dat tot stand komt in het kader van de Culturele Samenwerking tussen de Vlaamse en Waalse gemeenschap.

*SamenDurable is een initiatief van de Brusselse culturele netwerken RAB/BKO, Brussels Museums, La Concertation Action Culturelle Bruxelloise (LAC), in nauwe samenwerking met EventChange en Pulse Transitienetwerk. SamenDurable wordt gesteund door de Nationale Loterij, de Stad Brussel, de Vlaamse Gemeenschap, de Federatie Wallonië-Brussel en COCOF.

Ruben Arnaerts