Inspiratie: Eten en vriendschap via Veggie = Halal
Dit artikel werd geschreven door Jinte Frederix van onze vrijwilligersredactie.
Het was een zondagnamiddag toen ik, met een bang hartje, mijn bestemming bereikte. Ik stapte naar binnen, keek om me heen en voelde mijn zenuwen langzaam verdwijnen. Een aura van gezelligheid omhulde me. Ik bevond me in een open ruimte met tafeltjes en sfeervolle laaghangende lampen, die een warme gloed uitstraalden.
Ik liep verder en werd verwelkomd door een vrouw met een warme glimlach. “Welkom bij Veggie=Halal,” zei ze hartelijk. “We gaan zo meteen aan de slag.”
Dit warme welkom was slechts een voorproefje van wat me te wachten stond. De bijeenkomst werd georganiseerd door VOEM, een organisatie met een uitgesproken passie voor mensen. VOEM werd in de jaren '80 opgericht als een actiegroep voor moslimleraren en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een inclusieve sociaal-culturele organisatie die mensen en gemeenschappen verbindt door middel van kunst, cultuur en sociaal engagement. "We brengen mensen samen die elkaar anders nooit zouden hebben ontmoet," legt Lennart, VOEM’s inhoudelijk coördinator, uit. "Dit doen we door middel van onze verschillende kernactiviteiten."
Maar hoe zet VOEM deze missie om in de praktijk? De organisatie ondersteunt haar diverse kernactiviteiten op drie belangrijke wijzes. Ten eerste richten ze zich op het samenwerken met hun achterban, waaronder vrijwilligersorganisaties, activisten en academici. Kortom: iedereen die zich bij VOEM thuisvoelt. Daarnaast organiseren ze tal van publiek toegankelijke evenementen, waarmee ze zich onderscheiden van andere organisaties in de sector die vaak enkel evenementen voor hun eigen leden organiseren. Ten derde richt VOEM zich op partnerschappen, waarbij ze steeds meer internationale samenwerkingen aangaan.
Maar de echte sleutel tot hun succes is de manier waarop ze communities opbouwen door zelf initiatieven aan te bieden. “Vroeger kwamen lidverenigingen naar ons toe met hun eigen activiteiten, maar nu biedt VOEM zelf kernpraktijken aan waarin iedereen op zijn eigen manier kan participeren door initiatief te nemen en voorstellen te doen”, legt Lennart uit. Een van deze kernpraktijken is Veggie = Halal.
Wat begon als een eenmalig evenement is uitgegroeid tot een succesvol netwerk en community die amateurkoks en foodies met roots van over de hele wereld met elkaar verbindt. Iedereen eet, en daarom is het terecht een ideaal anker voor culturele uitwisseling. Naast maandelijkse kookworkshops genaamd ‘preptalks’, stimuleert Veggie = Halal ook ondernemerschap via eventcatering, pop-up restaurants en teambuildings voor organisaties en bedrijven. Het doel is om mensen te verbinden door middel van duurzame, plantaardige voeding die ook aan halalrichtlijnen voldoet.
“We dachten dat als we de naam Veggie = Halal nemen, dit direct een statement maakt en mensen aan het denken zet.” - Lennart Thienpont
“Wanneer iemand zijn keuken met de groep wil delen, gaan we met hen in zee”, legt Smavia Zulfiqar, sociaal-cultureel werker, uit, “We geven hen training en zorgen er samen voor dat de preptalk een succes wordt.” “Vaak geven ze voor de eerste keer een workshop, wat hun zelfvertrouwen vergroot.” De preptalks vormen een ideaal startpunt voor interculturele dialogen. Als snel mondt een praatje over eten uit in een vloeiend gesprek waarin zelfs degenen die het Nederlands minder goed beheersen hun stem laten horen. De Brusselse community kent een breed scala aan nationaliteiten en leeftijden. “Het is heel fijn om te zien hoe mooi en goed iedereen met elkaar samenwerkt.", vertelt Smavia.
Toen mijn spanningen eenmaal afzwakten, sloot ik me aan bij de groep. Ik voelde me meteen thuis. Heel opmerkelijk, want op het eerste gezicht had ik niets gemeen met de groep. Niet wetende hoe ik het ijs moest breken, besloot ik de groep te prikkelen door te vragen naar hun eet- en kookvoorkeuren. Deze simpele vraag leidde tot een levendig gesprek over favoriete recepten en culinaire avonturen.
Tijdens de preptalk leerde ik niet alleen nieuwe gerechten, maar ook nieuwe mensen kennen. De sfeer was ongedwongen en inspirerend. We maakten samen heerlijke gerechten, die niet alleen voedzaam waren maar ook een brug sloegen tussen onze verschillende culturen en tradities.
De preptalk was een eye-opener voor mij. Het toonde aan hoe voedsel een krachtig instrument kan zijn om verbindingen te creëren en gemeenschappen te versterken. Terwijl ik genoot van de maaltijd die we samen hadden bereid, realiseerde ik me dat nu de wereld steeds meer verdeeld raakt, het wellicht een goed idee is om even bij een onbekende aan tafel te gaan zitten en te ontdekken dat we, als het op eten aankomt, helemaal niet zo verschillend zijn.
Meer informatie vind je op de websites van VOEM en Veggie = Halal