Thema's Assemblee 2022
Het is zover: over 3 weken kunnen de Pulsegenoten opnieuw samenkomen en actief (net)werken rond duurzaamheid binnen de sectoren cultuur, jeugd en media. We kijken ernaar uit jullie talrijk te zien op onze ASSEMBLEE op donderdag 15 december in DE SINGEL in Antwerpen!
In de voormiddag staan verschillende thematafels op het programma. De Pulsegenoten verenigen rond deze thema’s en bekijken hoe dit zich vertaalt in onze sectoren en denken na over welke acties het netwerk kan ondernemen.
Hoe werden deze thema’s bepaald?
Zoals bij alles wat Pulse onderneemt, komen ook deze thema’s uit het netwerk. Het is het netwerk dat aangeeft waarrond zij willen werken en welke thema’s actueel zijn. Pulse deed een uitgebreide bevraging onder de Pulsegenoten en de volgende thema’s kwamen hieruit voort:
Duurzame financiering: nieuw geld
Biodiversiteitsverlies: de onderbelichte crisis
Energiecrisis als hefboom voor verandering
Duurzaamheid verbeelden naar publiek
Meer/tegenstemmigheid in duurzaamheid
Het Pulseteam zorgde voor een duidelijke afbakening van de thema’s en zorgt voor relevante stemmen uit het netwerk bij elke tafel.
Hieronder lees je de concrete invulling van de thema’s:
Duurzame financiering: nieuw geld
Geld doet de wereld (door)draaien. Maar hoe kunnen we geld gebruiken om de wereld ook effectief in de juiste richting te doen draaien? En welke financiering hebben we nodig om onze duurzame projecten te doen draaien? Hoe geven we een draai aan de huidige financiële modellen? Kunnen we er samen een draai aan geven?
Facilitator: Yolan Gielen
Biodiversiteitsverlies: de onderbelichte crisis
69 procent minder wilde dieren in 48 jaar tijd, becijferde WWF recent. De biodiversiteitscrisis bevindt zich momenteel minder op de voorgrond dan de klimaatcrisis, maar ze belooft minstens even dramatisch te worden. Indien we niet drastisch ingrijpen, dreigt ons ecosysteem in te storten. Waar kunnen wij bijdragen en welke rol kunnen wij spelen?
Facilitator: Steven Vromman
Energiecrisis als hefboom voor verandering
De energieprijzen swingen de pan uit en plots lijkt iedereen – burger, organisaties en beleid – de mond vol te hebben van energiebesparing. Tegelijk wordt de kloof tussen arm en rijk pijnlijk duidelijk. Never waste a good crisis. Kunnen we de huidige energiecrisis gebruiken om de energie- en andere transities te versnellen? Hoe doen we dat en wie of wat hebben we daarvoor nodig?
Facilitator: Gert Vandermosten
Duurzaamheid verbeelden naar publiek
We hebben nood aan nieuwe narratieven. Verhalen hebben de kracht om mensen mee te nemen en te doen dromen. Zo krijgen we de duurzaamheidswaarden in hart en hoofd van de samenleving. Op welke manier kunnen de verhalen uit ons netwerk hiertoe bijdragen? En hoe kunnen we samen nieuwe verhalen schrijven? Kunnen we werk maken van een collectieve, netwerkbrede verbeelding?
Facilitator: Frank De Block
Meer/tegenstemmigheid in duurzaamheid
De transitie zal sociaal-rechtvaardig zijn, of ze zal niet zijn: leave no one behind. Maar hoe doen we dat? En wat als die andere er een heel ander idee op nahoudt? Fake news, echokamers, wij/zij, populisme … Hoe betrekken we andere perspectieven in het duurzaamheidsdebat en hoe ver moeten we daarin gaan? Bieden onze organisaties en sectoren een voldoende veilige omgeving voor een publieke dialoog over duurzaamheid, zorgzaamheid, de transitie naar een sociaal-rechtvaardige toekomst? En wat met de stemlozen of niet-menselijke actoren?
Facilitator: Nathalie Van Renterghem
In de namiddag ontdek je goede praktijken uit het netwerk op onze transitiemarkt.
Voor Pulsegenoten is deelname aan ASSEMBLEE gratis, met duurzame lunch inbegrepen! Ben je nog niet ingeschreven? Doe dit dan snel want de inschrijvingen lopen als een trein en volzet is volzet…