Coalition of the willing
Op donderdag 27 oktober 2022 kwam de ‘Coalition of the willing’, een verzameling van enthousiaste sociaal-cultureel werkers, voor het eerst live bij elkaar. Samen met Socius, steunpunt van de sector, bogen we ons over de vraag hoe sociaal-culturele organisaties kunnen samenwerken om de transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving te versnellen. Na een eerste digitale sessie in februari verzamelden we nu in het inspirerende Allee du Kaai van het Brusselse Toestand.
De groep ging kritisch aan de slag met de fundamenten die tijdens de eerste bijeenkomst werden gelegd. Daarbij gingen we gericht op zoek naar een thema dat de deelnemers verbindt. De bedoeling is om elkaar via samenwerking te versterken om zo een maatschappelijk verschil te genereren met de sociaal-culturele sector. Duurzaamheid is een transversaal gegeven en er kan alleen maar aan gewerkt worden als we het holistische aspect volledig omarmen. Deze bijeenkomst was dan ook een opstap naar verdere samenwerking en uitwisseling, ook cross-sectoraal.
Nadat de deelnemers een selectie maakten van urgente en relevante thema’s, bespraken we in twee groepen hoe er gewerkt wordt rond duurzaamheid in elke organisatie, waarmee we worstelen en hoe we elkaar zouden kunnen helpen en versterken. Daaruit puurden we 4 grote thema’s: duurzaamheidsbeleid binnen de eigen organisatie, ondersteuning van burgerinitiatieven en beweging stimuleren, verkleinen van eigen ecologische voetafdruk en in- en externe diversiteit. Per thema bracht iedereen sterktes en zwaktes in kaart. Na een weging van de thema’s gingen de deelnemers in laatste instantie aan de slag om mogelijke actiepunten te formuleren. Belangrijke voorwaarde is dat elke actie door onderbouwde samenwerking échte maatschappelijke impact genereert.
In- en externe diversiteit en de implementatie van een transversaal duurzaamheidsbeleid bleken de twee thema’s waarrond de groep acties wil formuleren. Het verankeren van een duurzaamheidsbeleid in een organisatie impliceert dat je inzet op verschillende facetten die de ecologische voetafdruk beïnvloeden (voeding, mobiliteit, infrastructuur, enzovoort). Daarenboven zou je als organisatie en sector ook moeten kunnen wegen op het overheidsbeleid.
Implementatie duurzaamheidsbeleid
Door duurzaamheidsbeleid te integreren en implementeren in de eigen organisatie geef je het goede voorbeeld en praktiseer je jouw ambities. Overige doelstellingen en thema’s (verkleining ecologische voetafdruk, ondersteuning van burgers en ook een grotere diversiteit) volgen hieruit. Hoe meer organisaties een integraal duurzaamheidsbeleid ontwikkelen, hoe duurzamer de sector. Als mogelijke actie dachten de deelnemers aan het opzetten van een confrontatie tussen beleidsmakers en de sector met gerichte vragen en verzoeken met als uiteindelijk doel een engagementsverklaring.
“Sociale strijd en klimaatdoelstellingen gaan hand in hand, zo draagt meer groen bijvoorbeeld bij aan de mentale gezondheid.” - deelnemer Coalition of the willing.
Grotere diversiteit
Diversiteit is een actueel en delicaat thema binnen de sector. Vragen als ‘Hoe kan je als organisatie en sector een realistischere afspiegeling van de samenleving zijn?’ en ‘Hoe kan je intersectionaliteit en diversiteit integreren in de eigen werking via personeelsbeleid en tegelijk je doelpubliek diversifiëren?’ komen regelmatig terug. De groep bedacht meerdere mogelijke acties, zoals het inwinnen van advies door mensen van diverse etnische origine en dat ook fair vergoeden, de bereidheid om ook de organisatie intern aan te passen aan nieuwkomers, enzovoort. De beoogde impact is om als cultuursensitieve organisatie diverser te worden om vervolgens als sector een gebalanceerde weergave van de samenleving te vormen.
Hoe en wanneer leggen we de volgende steen?
Hoewel er de deelnemers meerdere keren het belang van het holistische aspect van duurzaamheid benadrukten, destilleerde de groep uiteindelijk toch duidelijk afgebakende onderwerpen. Daarop bouwen we verder bij een volgende bijeenkomst. Verwante thema’s pakken we ook aan bij cross-sectorale overleggen zoals Assemblee.
Ben jij actief in de sector en benieuwd naar het vervolg? Schrijf je in op onze nieuwsbrief onderaan deze pagina en hou onze kalender in de gaten. Voor vragen kan je terecht bij Ruben.