Naar een economie met zorg voor mens én planeet
Op 22 april is het Earth Day. We ‘vieren’ diezelfde Aarde die we langzaam maar zeker aan het vernielen zijn. Systemische verandering is noodzakelijk en vooral ontzettend dringend. Onze consumptiedrang overschrijdt de capaciteit van onze planeet. Het Climate of Change Project, dat Oxfam Duitsland, European Environmental Bureau (EEB) en een pan-Europees verbond van middenveldorganisaties verenigt, publiceert daarom het rapport ‘Towards a well-being economy that serves people and nature’. Parallel verschijnt er een nieuwe documentaire die waardige alternatieven presenteert voor ons huidig economisch ‘take-make-use-lose’-model.
Onze economie blijft maar groeien, net zoals onze ecologische en sociale problemen wereldwijd. Dat is geen toeval. We hebben een maatschappelijk model nodig dat zowel mens als planeet laat floreren. Dat gaat verder dan duurzaam of circulair. Vaak nog in de luwte werken velen al aan alternatieven en bieden op die manier weerstand. Misschien ben jij ook wel zo’n activator? Is er sprake van een stille revolutie met de Donuteconomie als motor?
Optimist noch pessimist
“The 25% Revolution” is een documentaire gemaakt door Mercatortv in opdracht van Broederlijk Delen die toont hoe het anders kan. Inspirerende verhalen en alternatieven geven aan wat we hier en nu, zowel in theorie als in praktijk, kunnen veranderen om het gangbare, maar slopende systeem drastisch om te gooien.
Waarom 25%? Als een vierde van de wereldbevolking zich actief inzet voor deze nieuwe denkwijze is de omwenteling realiseerbaar. Zet jij je al in? Dan ben jij dus een activator.
Gebalanceerde vooruitgang
In de documentaire illustreren vooruitstrevende doeners hoe het anders kan en pleiten denkers voor een systemische verandering. Daarom moet de kern van onze economie fundamenteel veranderen naar een model waarin het welzijn van mens en planeet voorop staat: een “wellbeing economy”.
Respect, voor elkaar en voor onze planeet, moet daarbij centraal staan. Alleen zo kunnen we de juiste soort vooruitgang realiseren en de balans tussen sociale basisprincipes en het ecologisch plafond weer in evenwicht brengen.
Brengt de Donuteconomie hoop?
In de documentaire wordt Kate Raworth’s model van de Donuteconomie naar voren geschoven als mogelijke oplossing. Het rapport ‘Towards a well-being economy that serves people and nature’ stelt het huidige al te hebzuchtige model aan de kaak en biedt tegelijkertijd een blauwdruk voor de noodzakelijke transitie.
Of dit systeem werkelijk een stille revolutie kan teweegbrengen gaan diverse experts in debat tijdens een reeks van 3 webinars georganiseerd door Broederlijk Delen. Daarin belichten ze telkens een bepalende factor die voor de kentering zou kunnen zorgen: grondstoffengebruik en circulariteit, agro-ecologie als alternatief landbouwmodel en afsluitend de haalbaarheid van de Donuteconomie als geheel.