Ongewoon gezellig verbond

In augustus vonden in Leuven de Anderhalvemetersessies plaats. Normaal viert de stad Leuven elke zomer ‘Het Groot Verlof’, met braderieën en grote optredens, maar de voorbije zomer was niet normaal. Het programma lag al volledig vast toen de maatregelen ter bestrijding van de COVID19-pandemie de organisatoren van Leuvenement vzw ertoe dwongen alle voorziene activiteiten volledig te verzetten naar 2021. Ze bleven niet bij de pakken zitten: al in april contacteerden ze een heel aantal Leuvense culturele organisaties en toverden samen de Anderhalvemetersessies uit hun hoed. Dat programma groeide uit tot het cultureel sluitstuk voor de ‘Zomer van 2020 – Samen in Leuven’: 3 weekends volgepropt met meer dan 150 activiteiten op 11 ongewone en gezellige buitenlocaties, goed voor 17.000 tickets netjes verdeeld in bubbels.

Divers en actueel programma

Met intieme concerten van Het Depot, maatschappelijk relevante lezingen over in de binnentuin van de stadsbibliotheek door o.a. Leuven Leest, een zero-waste brunch in HAL 5, het sociaal bewogen theaterstuk ‘Geel Hesje’ van Het nieuwstedelijk op een unieke locatie langs de Leuvense Vaart, zomerfilms in openlucht van Cinema ZED, enzovoort, werden Leuvenaars op hun wenken bediend. De deelnemende culturele partners stelden zelf het programma samen, een waar genoegen voor de medewerkers na de teleurstellende aaneenschakeling van verplichte annuleringen tijdens de maanden voordien.   

De Anderhalvemetersessies boden een unieke kans tot samenwerking tussen Museum M, cultuurhuis 30CC, kunstencentrum STUK, diverse concertorganisatoren en theatergezelschappen. De vzw Leuvenement van Stad Leuven coördineerde en ondersteunde alle deelnemende organisaties op vlak van bijvoorbeeld communicatie, die dit jaar weinig verwonderlijk volledig digitaal verliep. Die ongewone samenwerking zal Steven Dusoleil, als directeur communicatie en stadsmarketing normaal verantwoordelijk voor Het Groot Verlof, zeker bij blijven: “De nood aan cultuur bleek héél hoog, de dankbaarheid en blijdschap van zowel artiesten als publiek kwam bij iedere activiteit weer boven.”

Kleinschalig en gezellig

De kleinere opstellingen op unieke locaties garandeerden automatisch activiteiten in een ongedwongen en gezellige sfeer. Ondanks de jarenlange ervaring van Leuvenement met voorbereiding en coördinatie van grote evenementen, zorgden het ticketsysteem, omwille van de vooropgestelde bubbels, en logistieke omkadering, omwille van de vele locaties, podia en divers personeel, ditmaal voor de grootste uitdaging. “Puur praktisch is het eigenlijk eenvoudiger grote evenementen te organiseren: we voelen ons vertrouwd met die routine. Door het verplichte precisiewerk met ook nog eens meer controle, meer podia en meer personeel, bleken de Anderhalvemetersessies voor ons juist een grotere uitdaging dan Het Groot Verlof.”

De communicatie rond de maatregelen op de evenementen verliep ook niet altijd evident, want hoe leg je uit dat je op café geen mondmasker moet dragen, terwijl dat tijdens een concert wel verplicht is omwille van 10 decibels meer? “Gelukkig kon het publiek daar wel begrip voor opbrengen en werd er niet om gemord tijdens de activiteiten zelf,” aldus Steven Dusoleil. “Dankzij de creatie van vele platformen, zoals het registratieplatform ‘Ik ben hier’, een bestelsysteem met QR-code, enzovoort, waren er al veel instrumenten voorhanden die het voor ons makkelijker werken maakten.”

 Toen in het midden van de zomervakantie werd aangekondigd dat de maatregelen terug zouden worden verstrengd om de verdere verspreiding van het virus weer in te dijken, hielden de organisatoren hun hart vast. In overleg met de stad en alle partners werd ervoor gekozen af te wachten en niet voortijdig te annuleren. Achteraf bekeken de juiste beslissing: er moesten zelfs concerten worden ontdubbeld toen de ticketverkoop weer op gang kwam.

Veerkracht en verbondenheid vereeuwigd

Het unieke samenwerkingsverband krijgt nog een staartje in de vorm van een fotoboek ter herinnering aan een bijzondere zomer. 2020 is al zeker het jaar van corona, maar zal ook het jaar zijn geweest waarin er in Leuven werd bewezen dat er over verschillende departementen heen co-creatief en cross-sectoraal heel wat bereikt kan worden.

De Anderhalvemeterssies is een initiatief van stad Leuven – Leuvenement vzw in samenwerking met 30CC, Alamire Foundation, Leuven Leest, Cinema ZED, Dorpsklap/Doremy, vzw Knalselder, HAL 5, Het Depot, Het Nieuwstedelijk, M Leuven, PARCUM en STUK.

Foto’s (c) Joel Hoylaerts.

Guest User