Wat eet jij als de wereld vergaat?
Dit artikel werd geschreven door Heleen De Grande.
Recept door actrice, theatermaakster en artistiek exhibitionist Sien Vanmaele - ‘Kookworkshop ter voorbereiding van het einde van de wereld.’
Ingrediënten
- 1 jonge theatermaakster (°1990)
- een grote passie voor voedsel en koken
- een flinke dosis angst voor het einde van de wereld
- vers geplukt voedsel van de toekomst als reddingsboei
- een (virtuele) kookworkshop/ performance
- een dozijn geïnteresseerde deelnemers
Naar eigen smaak toe te voegen
- 1 pandemie
Benodigdheden
meer dan een handvol zorg om onze planeet
een flinke dosis engagement
portie poëzie en verwondering
een onstilbare honger naar een broodnodige transitie
en natuurlijk ook een grote kookpot, mixer, keukenmes en pollepel
Stappen
de bouillon
Starten doen we met een sterke fond. Voeg een jonge theatermaakster toe aan een ruime pot en schep er tonnen ambitie overheen. Laat rustig aanstoven.
Overgiet deze basis met een grote passie voor voedsel, eten en koken.
Weeg koken en theater tegenover elkaar af als beste toekomstplan.
Meng uiteindelijk beide tot een vruchtbaar geheel.
de soep
Stoof wat droogte, bosbranden en overstromingen aan op een hoog vuur. Laat dit goedje bijna oververhitten.
Bestrooi met 24/7 onrustwekkende berichtgeving.
Laat voldoende intrekken tot een pittige angst voor het einde van de wereld.
Blus met de theater bouillon van hoop en engagement.
Mix tot alle cynisme komt bovendrijven. Schep dit laatste er volledig uit.
de garnituren
Ga op onderzoek naar ingrediënten die ons kunnen redden van een naderende apocalyps. Dompel je volledig onder in de materie.
Sprokkel en pluk zeewieren. Denk aan zeesla, blaasjeswier, vingerwier, ijskruid, zee aster.
Start ondertussen het fermentatieproces van verschillende groenten.
Laat de ideeën een aantal weken rijzen in een kunstenaarsresidentie.
de presentatie
Ontwikkel een kookworkshop waarbij je de ingrediënten optimaal tot zijn recht laat komen.
Nodig een beperkt, intiem publiek uit om samen aan de slag te gaan.
aanvullen naar eigen smaak: de pandemie
Voor de durver: experimenteer nog even verder en werk af met een wereldwijde pandemie.
Ontwikkel een virtuele kookworkshop via Zoom voor 15 deelnemers in quarantaine.
Laat hen ruiken, voelen aan en proeven van het voedsel van de toekomst.
smaakt lekker bij
Een gesprek op het scherp van de snee over de toekomst van bijvoorbeeld cultuur.
Misschien lust je dit ook wel
Komende kookworkshops:
13 -14 okt '20 - Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld #2 lockdown (virtueel)
> CC Kortrijk (Kortrijk, BE)
18 okt '20 - Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld #5 honing (in het echt)
> Brainwash Festival (Amsterdam)
27-28 okt '20 - Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld #3 zeewier & zilte planten (virtueel)
> CC Kortrijk (Kortrijk, BE)
7-8 nov ‘20 - Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld #4 kids (in het echt)
> Krikkrak (Brugge, BE)
18-29 nov ‘20 - Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld #6 (virtueel)
> IDFA (Amsterdam, NL)
In oktober 2020 en januari 2021 gaat Sien ook op residentie bij Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond voor ‘kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld’ en kan je ook daar een workshop - virtueel of live - mee volgen.
De Brakke Grond
Een glimp van Sien haar werk opvangen kan je in de multidisciplinaire serie “En nu?” van De Brakke Grond. Hierin geven ze een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze gekke tijd(en).