De wereld trappelt ter plaatse, maar innovatie stapt moedig verder

Dit artikel werd geschreven door Aisha Van Roy.

Dat we tijdens deze bizarre tijden toch nog veerkrachtig kunnen zijn, hebben we in 2020 meermaals bewezen. Denk maar aan alle witte lakens die we van ver zagen hangen in het straatbeeld, of het applaus omstreeks 20u van deur tot deur en raam tot raam. En ook sociaal ondernemen stopt niet met groeien. Sarah, communicatie- en community manager van de Sociale Innovatiefabriek, vertelde ons maar al te graag hoe dat er aan toe gaat: innovatie in crisistijden. 

Allez, chantez! in actie (c) Thomas Verfaille

Allez, chantez! in actie (c) Thomas Verfaille


De Sociale Innovatiefabriek is ervan overtuigd dat sociale innovatie een hefboom is voor een warme samenleving. De Fabriek versterkt ondernemers, organisaties, bedrijven en burgers die nieuwe recepten ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. Spijtig genoeg steekt corona voor alles en iedereen een stokje, en dat voelde de Sociale Innovatiefabriek ook. Alle events en workshops moesten afgelast worden. In ruil kwam er tijd voor natuurwandelingen met een vleugje coaching voor ‘innovatoren’. Normaal volgt de Sociale Innovatiefabriek verschillende projecten op, maar ook dat werd wat lastiger. Toch probeerden ze die bezigheden, en ook 2 belangrijke evenementen, nog online te laten doorgaan. Netwerken en peer learning is niet zo evident in tijden van sociale afstandsmaatregelen, net als het interactief maken van workshops. Het was in het begin soms zoeken, maar innoveren is natuurlijk net experimenteren, leren, en bijsturen. Gelukkig kon het team tijdens de zomer wel weer de banden aanhalen met een aantal innovatoren tijdens de reeks ‘zomergesprekken’: live en coronaproof, uiteraard. Ondertussen is de Fabriek een aantal trajecten aan het herdenken om ze digitaal te faciliteren. Want we zijn nog niet meteen af van dat virus.   

Verbondenheid boven, ondanks alles

Of er initiatieven zijn die een speciale vermelding verdienen voor hun inspanningen in coronatijden? Jazeker. TAJO en Allez, Chantez! zijn niet alleen verfrissende projecten die Sarah graag aankaartte, maar ook twee organisaties die kiezen voor verbondenheid en zorg dragen voor elkaar; zelfs in crisistijden. Hun werking is dan extra moeilijk, maar juist op dit moment ook broodnodig. 

De TAJO-boxen die aan huis werden geleverd.  (c) Belga

De TAJO-boxen die aan huis werden geleverd.
(c) Belga

  • TAJO, het Talentenatelier voor Jongeren Gent, zet zich in voor alle jongeren (met extra aandacht voor zij die het ‘t hardste nodig hebben) zodat ze een beloftevolle toekomst tegemoet gaan waar ze kansen krijgen én die ook grijpen. TAJO ontwikkelde een box, die ze via stoepbezoeken leverden, om jongeren te blijven motiveren en stimuleren, en om toch nog hun doelen te bereiken op een alternatieve manier. 

  • Allez, Chantez! trakteert iedereen die graag zingt op een portie zorgeloosheid en verbondenheid in laagdrempelige live zangsessies. Sinds maart gaan die zangsessies online door, om toch uit volle borst te blijven zingen en verbondenheid te creëren. Iedereen kon vanuit de woonkamer en zelfs vanuit de ziekenhuiszaal blijven meezingen. Het mooie is volgens Sarah dat ze zichzelf hebben heruitgevonden.

Je hoort wel eens zeggen “Love your problem, not your solution”. Dat is net wat deze projecten hebben gedaan: nieuwe recepten uitgewerkt om hun eigen maatschappelijke uitdaging aan te pakken

Dromenjagers

Ook de Sociale Innovatiefabriek blijft enthousiast haar dromen najagen en kijkt uit naar een wereld waar  sociale innovatie en sociaal ondernemerschap het nieuwe normaal is.  Sarah verwijst naar het bekende spreekwoord:“Als je denkt dat je te klein bent, denk dan eens aan wat een mug kan doen in een kamer.” 

Vele kleine initiatieven kunnen samen een groot verschil maken. Kortom: samenwerken voor een mooiere wereld, vol met gemotiveerde initiatieven en vernieuwende ideeën.

Een officiële diploma-uitreiking door TAJO, mét live muziek.  (c) Belga

Een officiële diploma-uitreiking door TAJO, mét live muziek.
(c) Belga

Guest User