Nabijheid kan je niet vervangen

Ontwerp zonder titel (6).png

Welke impact heeft de hele corona-crisis op ons werkveld en de leden van het netwerk? We spraken via videochat met Fred Dhont, directeur van Socius, het steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk. Fred vertelt over de huidige uitdagingen voor de organisatie en de samenleving.

“Ik heb nog evenveel vergaderingen als voorheen. Dat verandert niet. Alleen gaan ze iedere keer online door: het fysieke contact is verdwenen”, geeft Fred aan. Deze tijden brengen voor iedereen uitdagingen. De grootste uitdaging voor Socius is het omdenken van hun dienstverlening naar een digitale omgeving. 

In haar werking biedt Socius onder andere praktijkondersteuning aan. Voorheen lag dit in het geven van bijvoorbeeld een vormingscursus waar mensen eerst de verplaatsing naar Brussel maken, in een vormingslokaal zitten en luisteren naar een presentatie. Fred en Socius stellen zich de vraag: “Kan je hetzelfde doen, dezelfde ambitie hebben zonder dat je daarvoor naar een vormingslokaal in Brussel moet komen? Kunnen we datzelfde aanbieden in een soort e-omgeving?” Ondertussen is gebleken dat het digitale aanbod wel aanslaat, en dat je bereik op die manier ook breder en groter is. “Alleen beseffen we dat de e-dienstverlening niet alles kan oplossen. Er zit veel groeipotentieel in het gebruik van de digitale mogelijkheden in relatie tot onze kernopdrachten, maar het zal ook niet zaligmakend zijn,” concludeert Fred. 

“De globalisering heeft ervoor gezorgd dat alles met elkaar verbonden is. Het is een ketensysteem waarbij elke schakel cruciaal is. Deze crisis laat ons zien dat we hard geraakt kunnen worden, juist omwille van de global interdependency. Het is zoals bij de bankencrisis. Het financiële systeem is toen ingestort, nu dreigt het gezondheidssysteem het te begeven, de basis is dezelfde.” Fred Dhont verwijst naar het vlindereffect: ‘‘als er een vlinder met zijn vleugels slaat in het Braziliaanse oerwoud, dan kan daardoor aan de andere kant van de wereld een orkaan ontstaan. We moeten met z’n allen bewust zijn over die interdependency, er zijn immers grenzen aan de globalisering.”

“Dat is ook sterk gelinkt aan het duurzaamheidsvraagstuk. Hoe kunnen we een omgeving en een wereld creëren die er anders uitziet waarin we dat soort risico’s beter kunnen opvangen? En misschien wat veerkrachtiger zijn? Laten we ons hiervan bewust worden en ons op een andere en meer duurzame manier organiseren.”

Aili Maruyama