De waarde van onze spullen en onze levensstijl
Na weken in quarantaine werd het duidelijk waar we met z’n allen mee bezig zijn geweest, opruimen. Iedereen heeft zo zijn eigen methoden. Een simpele gooi naar de vuilbak, een bezoekje naar het containerpark of duurzaam ontspullen, een proces waarbij er zoveel mogelijk wordt ingezet op het geven van een tweede leven aan producten. Mijn persoonlijke favoriet.
Het lijkt me het goede moment om na te denken over de waarde van onze spullen. Wil ik wel echt een stampvolle kledingkast waar ik niet eens de helft van de kleren regelmatig draag? Of wat met de overvloed aan spullen waar ik eerder onrustig dan gelukkig van word? Een minimalistische levensstijl lijkt wel geschikt voor mij. Dan bezit je enkel datgene wat voor jou essentieel is. Ik ben al even aan het ontspullen. Ik verkoop spullen online, doneer aan kringloopwinkels en weggeefwinkels. Ik probeer mijn spullen te hergebruiken en te recycleren (pinterest is a must). Enkel wanneer het echt niet anders kan, smijt ik het weg. Toegegeven, het is een langzaam proces en het lukt niet altijd, maar dat is oké.
Er bestaan heel wat boeken en blogs om je in te verdiepen over dergelijke thema’s, maar er zijn ook organisaties die hiermee bezig zijn. Netwerk Bewust Verbruiken wil mensen inspireren tot een eenvoudige en duurzame levensstijl. Dit kan door middel van hergebruik, reparatie en delen. In deze Coronatijden lijkt dit plots weer heel moeilijk. Containerparken heropenden al snel de deuren, maar deelinitiatieven en herstellers blijven dicht en de onlinedienst draait op volle krachten. Toch blijft Netwerk Bewust Verbruiken haar missie verderzetten, want het is nodig.
“Het doorbreken van de wegwerplogica kan zowel economische, sociale als ecologische voordelen hebben. We zijn al kampioenen in recyclage, laat ons ook kampioen worden in reparatie.”
Zo deelt Netwerk Bewust Verbruiken in april eenvoudige onderhouds- en reparatie-tips. Via hun sociale mediakanalen trachten ze die zoveel mogelijk te verspreiden. Heel wat inspiratie kan je vinden onder de hashtag #RepareerInUwKot en #FixAtHome. Heb je zelf leuke foto’s van je reparatie thuis of heb je tips? Ze horen het graag via lobke@repairshare.be
Ook de missie van Netwerk Bewust Verbruiken om een eenvoudige levensstijl te hanteren biedt me stof tot nadenken. Ik hoop dat we met z’n allen al de tijd hebben genomen om een boek te lezen, geen wekker te zetten, te experimenten met baksels of gewoon uit het raam te staren. Je leven eenvoudiger maken lijkt deze periode misschien eindelijk te lukken, maar is dat wel zo?
We zitten thuis op onze pc’s en smartphones, dus zijn toch bereikbaar? Je kan vanuit je kot de zoveelste webinar volgen, vlug nog even skypen, bellen voor de gezelligheid,... . We lijken met z’n allen non-stop bereikbaar. Niet te vergeten dat er misschien nog wel een kroost rondloopt en dat het huishouden nu werkelijk 24/24 op volle toeren draait.
Persoonlijk heb ik het zelf moeilijk met dat ‘altijd bereikbaar’ kunnen of moeten zijn. En zoveel willen realiseren op een dag dat je jezelf achterna begint te hollen. Het is voor mij het ideale moment om mijn levensstijl te herbekijken. Ook hier vond ik inspiratie bij Netwerk Bewust Verbruiken. Ze creëerden 15 simplify life-tips. Hiermee zetten ze de voordelen en de kleine gelukjes van een eenvoudiger leven in de kijker. Zeg nu zelf: die kleine gelukjes hebben we nu meer dan ooit nodig. Ik hoop dat deze periode ons wat meer laten nadenken over de wereld waarin we leven en hoe we alles aanpakken. Deze tips zijn voor mij een eerste stap in dit proces. Ik hoop dat jullie ze ook kunnen toepassen, enkele of heel veel, wat voor jou goed voelt, just SIMPLIFY LIFE!
Denk groot, woon klein
Eenvoud siert
Wees af en toe onbereikbaar
Het is jouw tijd, ga voor de essentie
Bezit is passsé. Deel spullen, ervaring, ruimte en tijd
De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen
Haast en spoed zijn zelden goed
Als je lokaal koopt, doet iemand een vreugdedansje
Durf nee zeggen
Hou van het verhaal, niet van het materiaal
Ontspul je huis. je bent niet wat je bezit
Alles is te repareren (ook je fouten)
De grootste bedreiging voor de planeet is denken dat
iemand anders het wel zal oplossen
Drukte is een keuze, er is moed voor nodig om minder te doen
Doe wat je graag doet en doe het NU.