Dit evenement wordt georganiseerd door De Munt in het kader van Cassandra.
Welke nieuwe narratieven kunnen de impact van de ecologische crisis verbeelden? Kunnen woorden aanzetten tot actie? En welke rol speelt cultuur in de overgang naar een duurzame samenleving? Het zijn vragen die moderator Nicky Aerts graag voorlegt aan drie internationaal gelauwerde gasten:
Valerie Trouet is paleoklimatoloog, auteur, docent, en wetenschappelijk directeur van het Belgisch Federaal Klimaatcentrum. In haar eerste boek Wat bomen ons vertellen: Een geschiedenis van de wereld geschreven in jaarringen beschrijft ze hoe boomringen, als kostbare getuigen van het verleden, een waarschuwing bevatten voor toekomstige omwentelingen.
Essayist, historicus en toneelauteur David van Reybrouck is een geëngageerde stem in het debat rond de democratisering van de klimaatproblematiek. In De kolonisatie van de toekomst legt hij de politieke implicaties van de ecologische crisis bloot en pleit hij voor meer klimaatrechtvaardigheid. Is een verhaal van democratische vernieuwing de manier om burgers aan te zetten tot actie?
De Brits-Keniaanse kunstenares Grace Ndiritu is momenteel in residentie bij het S.M.A.K. in Gent. Haar werk leest als een onderzoek naar de transformatie(s) van de wereld van vandaag, op de snijlijnen van thema's als protest, ecologie, inclusie en seksualiteit. De gehanteerde technieken en media mogen erg uiteenlopend zijn – performance, film, sjamanisme, sociale actie, boekpublicaties, textielkunst, collectiecuratie – haar aanpak is steeds ethisch gefundeerd en intellectueel uitdagend.